Sorting by

×

Nyugodt szóval a tényekről – Már úrrá lett a kommunikációs káosz!

Azt mondja a kiváló művészember, aki már kétszer is átesett a koronavírus fertőzésen, hogy neki az orosz vakcina kell, merthogy (úgy tudja) őt magatehetetlen csecsemőkora óta orosz (szovjet) medicinákkal védték meg a kórságoktól, vagyis az orosz oltóanyagok általában hatásosak voltak, így alighanem a mostani is az lesz.

A gyógyszer-történelem eleddig ugyan csak egy kiváló szovjet vakcináról tud, amelyet nálunk is használtak, de ez a lényegen nem változtat, ha Szamóca úgy akarja, hát úgy legyen!

Azt mondják jeles honi kormányszószólók,

hogy a kabinet tagjai vállalják a kínai oltást, ha legalább az egyik vakcina megkapja a hazai engedélyt a forgalmazásra, mert az is jó lesz. Helyes! Kapjon a kormány mind a 200 tagja kínai vakcinát! Úgy legyen!

Ám amint szokás szerint a portálokat böngészgettem a neten, rábukkantam Peter Liese német EP-képviselő, az Európai Néppárt egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője nyilatkozatára a Népszavában. A képviselő aki kijelentette:

Európának nincs szüksége a kínai vakcinára.

(Alátámasztja ezt a vélekedést több hazai virológus szakvéle-ménye is, akik szerint a kínai termék ugyan messze jobb a semminél, de a versenytár-sakkal összevetve – kétséges minőségű, vagy legalábbis nem olyan jó.) A képviselő nyugodt szóval vázolta a tényeket, az Európai Bizottság vakcinavásárlási gyakorlatának egynémely részletét. A történések logikus sorrendbe állított ismertetése számomra megalapozottabbnak bizonyult, mint a magyar kormány bármely képviselőjének EU-t illető bírálata, és a kínai vakcina mielőbbi beszerzésének néha kissé már hisztérikus szorgalmazása.

Félreértés ne essék!

Nem tudom és nem is szeretném minősíteni egyik oltóanyagot sem, csak azt állítom, hogy Peter Liese szakértő elemzése és érvelése alaposabb, mint a kínai vakcina beszerzésével oly sietősen megbízott és úgy általában teljesen megbízhatatlan adriai hajós főfürkészé, vagy más kormány-fullajtáré bármikor is lehetne.

Orbán Viktor miniszterelnöktől és fontos beosztásban szorgoskodó inasaitól egy ország várna végre pontos, a tényeken alapuló, átfogó tájékoztatást, a járványról, tesztelésekről, vakcinákról, oltási tervről, a tényleges oltási menetrendről, a védekezés valódi költségeiről, valamint a gazdasági válság számairól és kiadásairól, nemkülönben a kibontakozás esélyeiről.

De mindhiába!

Mert ami most a hazai kommunikációs térben folyik, az maga a káosz!

És alapos a gyanú, hogy ezt a káoszt a kormány tudatosan gerjeszti. Mert mindig is monopolizálni akarta a tájékoztatást – lévén az információ hatalom, s a kormány a hatalmat nem osztja meg senkivel – még akkor sem, ha ez nagy segítség lenne a járvány leküzdésében.

Én most sem tudom, kell-e nekünk a kínai vakcina. De a Peter Liese által mondottakat meggyőzőbbnek látom, mert hogy amit a mi semmirekellő politikai vezérkarunk hivatalosan mond, az már régen teljes-séggel hitelét vesztette.

Kálmán

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.