Nem szereti a rendőröket, ő csak a doktor bácsinak fogad szót — Lapzsemle

Heti lapzsemle: értelmi fogyatékos, felnőtt korú fiának konfliktusairól számolt be egy fővárosi hölgy. A fiú nem veszi fel a maszkot, ezért trolin, utcán állandóan bajba kerül, többször bevitték a rendőrörsre, fel is jelentették mint „visszaaesőt”. Sokféle formában, de sok tízezer családot sújt ez a probléma.

Súlyos bírság lesz ebből?

A beszámoló szerint az autista fiú nem hajlandó megérteni, hogy kell a maszk. A napokban egy trolivezető kihívta a rendőröket. Amikor a fiú meglátta őket, menekülni próbált, de nem sikerült. Nem sokkal később ismét egy utas követelt intézkedést. A vezető rászólt a fiúra, hogy vegyen fel maszkot. Felvette, majd levette. Ismét rendőrt hívtak, akik le akarták szállítani, de ő nem engedelmeskedett, erre leszedték. Bevitték és feljelentették. Az autista fiú pont érzelmeket nem tud kommunikálni, de a csoportfoglalkozásokon arra tanítják, mondja el, hogy mit gondol és érez egy-egy nehéz helyzetben. Közölte tehát a rendőrökkel, hogy nem szereti őket ezért nem fogad szót nekik. Csak a doktor bácsinak fogad szót. Szerencsére azért megvárta, amíg érte megy hozzátartozója. Aki most tart a várható következményektől.

Hét hónap sem volt elég

A legfrissebb Magyar Narancs szerzője, Bod Tamás az autista családtagjaikért aggódó hozzátartozók súlyos gondjait mutatja be („Mindenki akarja, még sincs — 
Az autisták maszkviselési gondjai és az egyre késő jogszabály”)

„Az autisták többsége képtelen a maszkhasználatra, de a viselés kötelezettsége alól csak a 6 év alatti gyerekek kapnak felmentést. E probléma orvoslására hét hónap sem volt elegendő, pedig még a kormányzati együttműködési szándék is megvan” — foglalta össze a helyzetet a szerző, aki néhány család példáját is felsorolja.

Nem tűrik a maszkot, de a felelősök nem gondoltak rájuk

Egy autista kisfiú anyukája: „Nem tudok elmenni vele vásárolni, mert ha éppen olyan kedve van, és a legtöbbször ez a helyzet, nem tűri magán a maszkot. Április óta kudarcok sorozatát éljük meg emiatt, boltokból vezettek ki bennünket, mert nem érdekelte a biztonsági embereket, hogy az autisták másként viszonyulnak a járványhelyzet miatti intézkedésekhez. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint igazuk is van, hiszen a felelős vezetők nem is gondoltak az autistákra.”
Autista gyerekét egyedül nevelő anya panasza: szinte lehetetlen feladat ruhát, cipőt venni a fiának. Többszöri próbálkozás után sem jutotta el a vásárlásig, mert a bejáratnál felvett maszkot a gyerek levette, s mindannyiszor kivezették őket a boltokból.

Nem viselik a maszkot, sőt, az anyukán sem tűrik

Középkorú nő: „Két autista fiam van, ami a koronavírus-járványtól függetlenül is hatalmas feladvány, ezt kaptam a sorstól. Elfogadom, nem panaszkodom, mert a maguk módján a két legklasszabb srácról van szó, ekiket ismerhetek. De egyikőjük sem hajlandó felvenni a maszkot, sőt igazából rajtam sem tűrik, mert nekik akkor már nem én vagyok. Több próbát tettünk, hogy cipőt vegyünk nekik, de mindenhonnan kitessékeltek bennünket.”
Egy beszámoló szerint:
„Van olyan autista társunk, aki egyáltalán nem hajlandó felvenni a maszkot, de van olyan is, aki olyan szabálykövető, hogy ha felveszi, akkor aztán nem is veszi le. E két magatartás között mindenféle változat előfordul…”

Lázas kormányzati semmittevés

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) már a járvány első hulláma idején, áprilisban megkereste az illetékes államtitkárt. Az államtitkárság továbbította a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Intézkedés nem lett belőle, aztán a „járványhelyzet enyhülésével a probléma kezelése átmenetileg háttérbe került”. Vagyis folytatódott a semmi.
A második hullám kezdete után az autisták képviselője szerint „konstruktív diskurzus” alakult ki az AOSZ és az NNK között, aminek továbbra sincs látható eredménye, miközben a maszkviselés már a legtöbb közterületen is kötelező.
A legutóbbi helyzetjelentés szerint a minisztérium és az NNK „kezdeményezte” a szükséges kormányrendelet-módosítást. Döntés azonban továbbra sincs, miközben a járványhelyzet és a szankciók is egyre súlyosabbak… Az pedig távolról sem lenne elég, ha egy rendelet módosítása végre megjelenne, hiszen az egyre idegesebb közvéleményhez is el kellene jutnia az üzenetnek: az emberek a közlekedési eszközökön, köztereken hagyják békén azokat, akiket nem lehet maszkviselésre kötelezni.

Központi szabályozás és egyértelmű tájékoztatás kell!

Az AOSZ a tömegközlekedési vállalatok és a rendőrség vezetőitől is együttműködési készséget tapasztalt. A szövetség AOSZ-kártyákat bocsátott ki, vita esetén ezzel igazolhatják az érintettek, hogy számukra nehézséget okoz a maszkviselés. A járműveken és a közterületeken kialakuló kötekedéseket azonban ez nem akadályozza meg. „A központi szabályozás szükségességét ez sem válthatja ki.”

Sok más esetben is kegyetlenség

Nem mellékes, hogy az egész lakosság számára egységesen kötelezővé tett maszkviselés nemcsak az autisták számára kegyetlenség. Számos egyéb  —  pszichikai vagy egészségügyi  — oka lehet annak, hogy valaki nem bírja elviselni a maszkot. Az indokolt kivételekről semmit sem tudunk, a maszkot nem viselő emberekről jelenleg nem lehet megállapítani, hogy érthető és méltánylandó indokuk van, vagy egészségesek ugyan, csak egyszerűen magasról tojnak embertársaik védelmére.

lapzsemle

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük