Semjén-Palkovics törvénytervezetéből feketén-fehéren kiderül: odadobták a Diákváros területét a Fudannak!

A ferencvárosi polgármester közzétette a Fudanról szóló törvényjavaslathoz csatolt térképet, amelyből kiderül: feketén-fehéren a kínai egyetem kapta meg a diákváros területét.

Két új törvénytervezet jelent meg a parlament honlapján:

az egyik meghatározza, melyik állami ingatlanokat kapja majd a Fudan Egyetem, a másik, hogy melyikeket a Diákváros. A helyrajzi számok alapján felrajzoltuk a térképre a helyüket, és nem az jött ki, amit kormányzati oldalról eddig állítottak, miszerint

„az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két törvénytervezetet nyújtott be, méghozzá nappal!

A tervezetek előadója Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter. A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról címet viselő tervezetben az áll, hogy megalapítják a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, és ingyen négy állami tulajdonú ingatlant adnak át a részére. A tervezet felsorolja az ingatlanok helyrajzi számát, ami alapján felrajzolható a Fudan Egyetem majdani területe.

A szaggatott vonal a Diákváros eredeti területét jelöli:

Az átadandó ingatlanok helyrajzi száma alapján felrajzolt térkép ellentmond a legutóbbi időkben hangoztatott kormányzati kijelentéseknek. Legutóbb Palkovics László nyilatkozta, hogy

a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól.

A Fudan a törvénytervezet szerint ugyanis

nemcsak hogy területet vesz el a Diákvárostól, hanem a legjobb helyeket kapja meg, komplex fejlesztés ide vagy oda.

A tervezet által meghatározott elhelyezkedés még inkább szembemegy Fürjes Balázs, a Diákvárosért korábban felelős államtitkár által mondottakkal. Az államtitkár akkor azt mondta, hogy

a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásártelep körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább.

Szerdán Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere közzétette Facebook-oldalán a beruházásról szóló törvényjavaslathoz készített térképkivonatot

“Palkovics miniszter úr egyeztetésre hívott a Fudan kínai egyetem ügyében jövő hétfőre. Tekintsem ezt a mai törvényjavaslatot az egyeztetés alapjának? Ebből ugyanis feketén-fehéren kiderül, hogy odadobták a Diákváros területét a Fudannak. Elképesztő.

De legalább vége a hazudozásnak arról, hogy a Diákvárost is meg akarják építeni a kínai egyetem mellett.”

Előzmények:

  • A kormány korábban úgy döntött, hogy a ferencvárosi Déli Városkapu Diákváros nevű értékes fejlesztési területét (részben vagy egészben, nem volt tisztázott) a kínai Fudan Egyetem fogja megkapni. Várhatóan kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát.
  • Karácsony Gergely főpolgármester élesen kelt ki a tervek megváltoztatása ellen. Mint írta, a világhírű norvég építésziroda, a Snøhetta elkészítette a terveket, milyen is lehet a Budapesti Diákváros a Ferencvárosban. Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Hozzátette: nem akarja, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának.
  • Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért, ezen belül a Diákvárosért is felelős államtitkár igyekezett megnyugtatni mindenkit, miszerint a Déli Városkapu északi sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad, de a következő napon a kormány átadta Fürjes Balázs Diákvárosra vonatkozó hatáskörét Palkovicsnak.
  • Válaszként Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester bejelentette: helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem Ferencvárosban épülő kampuszának ügyében. Karácsony pedig úgy nyilatkozott: egyetlen négyzetmétert sem hagynak elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből.

 

fudan

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük