Oka és rendelt ideje… – Salamon és Orbánisztán

Prédikátor Salamon könyvében olvasható: 1. Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Megfontolandó!

Hanem, hát miért is?

Normális országban a négy-öt évente megrendezett országgyűlési választások mellett sokféle megjelenési módja van a közakaratnak. Svájcban például minden fontos és piszlicsáré kérdésben népszavazást rendeznek, hogy megtudják a népesség többségének kívánságát.

Magyarországon is van ilyesmi – a törvénykönyvben

Orbánisztánban viszont a gyakorlatban nincs, helyébe találták ki kreatív fideszes demokraták a meglehetősen költséges, de azért kacagtató nemzeti konzultációt. Aztán szokása még ellenzéki politikusainknak, hogy törvényben rögzített joguk szerint egy-egy kormányközeli disznóság ügyében az államfő, az Alkotmánybíróság, a Kúria, vagy az éppen illetékes ombudsman támogató állásfoglalását, vagy éppen határozatát kérjék.

Színművészpalánták, szakszervezetek, civil csoportosulások, magánszemélyek töltik idejüket azzal, hogy különféle közéleti nagyságokhoz szóló petíciókat fogalmaznak meg, támogatókat keresnek és találnak hozzájuk a neten (akár százezrével), majd el-küldik a címzettnek. Magam is aláírtam jó egy néhányat abban a biztos tudatban, hogy a főméltóságok, ha a petíciók netán be is kerülnek a postájukba, el sem olvassák azokat, hanem ízibe behajítják a szemétkosárba.

A demokrácia országunkban ilyetén apró fogyatékosságokkal terhelt,

– talán azért, merthogy illiberális, és hogy ez miféle filozófiai lelemény, arra választ kapunk Orbán Viktor cikkeiből és beszédeiből és Salamontól – minden csupán értelmezés kérdése:

„11. Mindent szépen csinált az ő idejében, e világot is adta az emberek elméjébe, csakhogy úgy, hogy az ember meg nem foghatja mindazt a dolgot, a mit az Isten cselekszik kezdettől fogva mindvégig.

14. Tudom, hogy valamit Isten cselekszik, az lesz örökké, ahhoz nincs mit adni és abból nincs mit elvenni; és az Isten ezt a végre míveli, hogy az ő orczáját rettegjék.“

A Magyarországon viruló, merőben sajátos kereszténydemokráciában e passzusokhoz talán nem kell külön kommentárt fűzni

Ámde vagyunk néhányan az országban honfiak, férfiak és nők, akik úgy vélik, ideje lenne megszabadulni Orbán Viktortól és a Fidesztől, ezer nyomós ok mellett már csak azért is, mert ezt is Salamon próféta írja:

16. Láttam annakfelette a nap alatt, hogy az ítéletnek helyén hamisság, és az igazságnak helyén latorság van.

És ha már így van, akkor mindenkinek, aki népszavazást, petíciót, kérvényt, sóhajt és panaszt fogalmaz mindenféle mai hazai hivatalosságnak, talán érdemes lenne mérlegelni ismételten Salamon próféta soraiból mindjárt a 8. pontot:

8. Ideje van a szeretésnek és ideje a gyűlölésnek ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek.

A mai Magyarországon

kérvénynek, panasznak, petíciónak, tüntetésnek, sztrájknak nincs foganatja! A hatalom süket, vak és hazug, csak az a fontos, ami saját javát szolgálja, semmi más. Tárgyalni vele nem lehet, ellenvéleményt meg nem hallgat, kompromisszumot nem ismer és nem köt.
Ideje lenne ezt tudomásul venni, és e szerint cselekedni!

salamon

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük