Őket fizetjük azért, hogy az egyetemek fenntartásáért felelős alapítványokban trónoljanak

A parlament ma megszavazta, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem alapítványi fenntartásba kerüljön.

Figyelmesen olvassa a neveket, később még szükség lehet rá, hogy emlékezzen!

A Mandiner birtokába került egy dokumentum, amelyben a kuratóriumok tagjainak névsorát tartalmazza. Többek között helyet kap:

 • Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter,
 • Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője,
 • Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója,
 • Merkely Béla rektor,
 • Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó lehet,
 • Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója,
 • Jellinek Dániel, a Hungarian Real Estate Financing Kft. alapítója,
 • Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere,
 • Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vezérigazgató-helyettese,
 • Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese,
 • Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa, és
 • Vida József, a Magyar Bankholding Zrt.

A teljes névsor itt.

Háttér…

Államiból alapítványi fenntartásba kerül számos felsőoktatási intézmény augusztustól az Országgyűlés keddi döntése értelmében, így ősztől már a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen. Mint kés a vajon, úgy ment át!

A parlament 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt. Emellett az Országgyűlés – szintén a kormány kezdeményezésére – létrehozott 16 alapítványt is, ebből 11 felsőoktatási intézmény fenntartója lesz.

A mostani döntés értelmében alapítvány működteti a jövőben

a szegedi, a dunaújvárosi, a pécsi, a nyíregyházi, a debreceni egyetemet, a Magyar Táncművészeti Egyetemet, az újonnan létrejövő Tokaj-Hegyalja Egyetemet, a Budapesti Gazdasági Egyetemet, a Testnevelési Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet és a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemet. Létrehoztak öt további alapítványt is egyéb célokra. Valamint nem alakul alapítványi formába, de a katolikus egyházhoz kerül az egri Eszterházy Károly Egyetem.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály összesen 32 alapítványt sorol fel, ezek közül 21 felsőoktatási intézmény fenntartója.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a törvényjavaslat általános vitájában az elmúlt időszak tapasztalatai és a most létrejövő alapítványok miatt nevezte szükségesnek, hogy egységes kódexben határozzák meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó szabályokat.

Schanda szerint a modellváltás nem új dolog, egy 2016-os stratégiát hajtanak végre

A versenyképesebb, a gazdasághoz közelebb álló működési forma az államtól függetlenebb, autonóm szervezeti struktúrát teremt, a vagyon pedig garantálja a pénzügyi autonómiát

– érvelt.

Ez az alapítványi forma egy sajátos magánjogi jogalany, amely az oktatáson túl olyan közfeladatokra is alapítható, mint a kultúra, a hagyományőrzés, a tehetséggondozás, a nemzeti kultúra megőrzése, az örökség- és a klímavédelem, az épített és természeti környezet védelme. Az alapítvány létrehozásakor az alapítónak biztosítania kell legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont. Az állami költségvetés tervezésekor pedig “előresorolt tényező” ezen alapítványok finanszírozási feltételeinek a biztosítása.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

egyetem

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

4 thoughts on “Őket fizetjük azért, hogy az egyetemek fenntartásáért felelős alapítványokban trónoljanak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.