Okos kutya, buta kutya

A kutyák sokkal okosabbak, mint eddig általában feltételezték. Egy collie, vagy pudli ravaszabb lehet, mint egy kétéves gyerek. Azonban ez nem minden kutyafajtára érvényes.

Tudnak számolni és csalni

A kutyák szellemi teljesítménye az emberéhez jobban hasonlítható, mint gondolnánk. Tudnak számolni, csalni és megkülönböztetni maximum 250 szót. Tehát a négylábúak egy két és féléves gyermek szellemi színvonalán állnak – állította Torontóban az „American Psychological Association“ évi-gyülésén Stanley Coren pszichológus a vancouveri „British Columbia“ Egyetemről. A kutyák ezenkívül stratégiát találnak ki, hogy az embert, vagy más kutyát becsapjanak, hogy gyorsan jutalomhoz jussanak. Ezt a képességet eddig a beszéd komplexitásának megértésével hozták kapcsolatba, amit csak az emberszabású majmoknak tulajdonítottak.

Nem minden kutya egyformán okos

A kutyák gondolat-gazdagsága messze túlszárnyalja azt, amit eddig az állatokról feltételeztek – állítja Coren. Nemcsak számok, hanem a beszéd töredékes megértése és egy elképzelés más individuumról is a készlethez tartozik. Azokban a kísérletekben, amelyekben az állatoknak a lehető leggyorsabban a jutalomhoz kellett eljutni, olyan magatartást mutattak, amiből egyértelműen a tervezés képességére kell következtetni. Ehhez tartozik kitalálni, hogy egy másik egyén – legyen az kutya, vagy ember – mit fog tenni és önmaga aszerint viselkedik. A kutyák matematikai képessége odáig terjed, hogy ötig számolni tudnak és számtani alapértelemmel rendelkeznek. Az ember legjobb társa elvileg tehát meg tud oldani olyan egyszerű számolási műveletet, mint egy plusz kettő.

Egy másik párhuzam az emberrel: nem minden kutya egyformán okos. Így például egy átlagos kutya hozzávetőleg 150 szót tud megkülönböztetni, míg egy „szuper“-eb 250-et. Ebbe a kategóriába a kutyák húsz százaléka tartozik. A legokosabb fajták: collies, pudli, német juhász, arany retrív, dobermann, labrador. A sor végén a csau-csau, basenjis és az afgán agár van.

Különbséget tudnak tenni saját maguk és a környezetük között

A kutyák intelligenciája három részből tevődik össze. Ösztön, engedelmesség, vagyis egy tanulási készség és az úgynevezett adapció (alkalmazás/alkalmazkodás). Ez a fogalom foglalja magában azokat az információkat, amiket egy kutya környezetében felvehet és a feladatok megoldásánál felhasználhat.

Mindezek a kutyatartókat nem lepi meg, de a szakvilág is lassan tudomásul veszi – számol be Coren. Az állatok egy egyszerű fajta öntudattal rendelkeznek. Tudnak más egyéneket félrevezetni, becsapni, amelynek az a feltétele, hogy különbséget tudnak tenni saját maguk és a környezetük között.

Mindehhez csak annyit, hogy életem folyamán több kutyával volt „kapcsolatom“ és gyakorlatból tudom, mire képesek. Mindegyik önálló egyéniség és jellem volt. A fenti cikk ugyan csak a kutyákra vonatkozott, de én ezt általánosítom és minden aggyal rendelkező állatra vonatkoztatom. Azt hiszem, oroszlánokkal, tigrisekkel komplikáltabb lett volna a kísérleteket végrehajtani, de az eredmény nem nagyon különbözött volna.

Az olvasó a cikkre különféleképpen reagálhat

Az egyik csoport nem hiszi el; nem tudja elhinni; nem érti, hogyan lehetséges. A másik csoport elhiszi, tudja és érti, hogy miért .

Akik nem hiszik el, vagy nehezükre esik elhinni, azok, a/.vagy soha nem kerültek valamilyen állattal kapcsolatba; b/. vagy vallásos neveltetésük miatt a teremtés meséjére doktrinálva elképzelhetetlennek tartják és zsigerből elutasítják; c/. vagy biológiában való járatlanságuk miatt nem értik (evolúció)

Az állatok gondolkodásában hívők az előzőek ellentéte, vagyis a/.saját személyes meggyőződésük, állatokkal való élettapasztalatuk alapján; b/. tudják, hogy az ember az állatvilágból fejlődött ki, annak (jelenleg) fejlődési csúcsa; c/. megértik, hogy az agy, az idegrendszer is fejlődésen ment keresztül és az emberi agy is az előző fejlettségi fokokra épülő „csúcstermék“.

Ez a téma két mondatban összefoglalva, így hangzik: az agy működése a tagolt beszéd lehetőségével sokkal komplexebbé vált, de nem jelenti azt, hogy a gondolkodás csak a beszéd kialakulásával kezdődött! Sőt, valószínű, hogy a gondolkodás elősegítette a beszéd kialakulását

Kapcsolódó

Buta kutya nincs, csak buta gazda

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük