Okoskodnak, de fogalmuk sincs a hajléktalan létről – Lapzsemle

Heti lapzsemle a megdöbbentő emberi ostobaságról. „Akinek van megtakarítása, az nem hajléktalan” — osztotta az észt valaki, és többen lelkesen tódították, hogy a történetnek szerintük is tényleg ez a lényege.

Miféle megtakarításuk van ezeknek?

Nagyszerű kezdeményezésről számolt be az RTL Klub Híradója. A Fővárosi Önkormányzat segítségével felújított bérlakásokba költözhettek hajléktalanok. Évek óta kallódó, a felszínen maradásért hősies küzdelmet folytató otthontalanok kapták meg a lehetőséget, akik képesek dolgozni, rendszeres jövedelmük van, és megtakarításokat vállalnak.
A témát hosszabb riportban feldolgozta az RTL Klub kiváló közéleti magazinja, a Házon Kívül is. (Lehetőség: az utcán éltek, majd lett munkájuk, most kaptak egy lakást)
„Egy saját otthon hatalmas lehetőség, főleg azoknak, akik előtte az utcán vagy nagyon nehéz körülmények között éltek. Olyan hajléktalanok kapták meg ezt a lehetőséget a fővárostól, akiknek van rendszeres jövedelmük, vannak megtakarításaik, és nyertek a pályázaton: Molnár Fruzsina többükkel is találkozott, és megmutatja azt is, hogy egy fideszes kerületben mindent megtesznek azért, hogy hasonló helyzetű családok semmiképp se juthassanak új otthonhoz” — foglalták össze a riport tartalmát.
A műsor Facebook-oldalán azonnal meg is jelentek a nagyhangú kommentárok.

Minél kevesebbet tudsz valakiről, annál nagyobb a szájad…

„Akinek van megtakarítása, az nem hajléktalan” — osztotta az észt valaki, és többen lelkesen tódították, hogy a történetnek szerintük is tényleg ez a lényege.
De miből gondolják, hogy a hajléktalanság azonos a nagyvárosok kapualjaiban heverő, tablettás szeszektől állandó kómában vegetáló, teljesen lepusztult csövesekkel?…
Ha csak egy kicsit figyel(ne), számtalan forrásból értesülhetne bárki arról, hogy a fedelüket, otthonukat elvesztők társadalma is rétegzett. Legalul valóban a reményvesztett vegetálók kínlódnak, de sokkal jobb állapotban lévők is sokan vannak. Munkaképesség szempontjából, életerő szempontjából, a maguk elé tűzött céljaikat tekintve óriásiak a különbségek.

A nagyhangú tudatlanok arról sem hallottak persze,

(valószínűleg nem is érdekli őket), hogy a hajléktalan-világ színeinek megfelelően a hajléktalan-ellátás intézményei is nagyon sokféle szinten nyújtanak segítséget.
Az utcáról mentett, életveszélyben lévő embereket csak „fapados” tömegszállókon vagy hajléktalan-kórházi ágyakon tudják ápoláshoz, meleghez, kalóriához, egy kis pihenéshez juttatni. Sokan nem is hajlandók a krízisszolgálatokkal menni és fedél alá húzódni — őket az utcán látják el folyadékkal, takaróval, meleg ruhával.
Vannak azonban olyan hajléktalanok is, akik még nem adták fel. Sok esetben a család is megpróbál együtt maradni. Számukra léteznek olyan szállók is, amelyekben ezek az emberek társukkal együtt lakhatnak, ahonann munkába járhatnak, és megkísérelhetik a visszakapaszkodást. Ezeken a szállókon sem könnyű persze az élet, mindenki szívesen tovább költözne a sajátjába.
A Házon Kívül magazinban bemutatott fővárosi kezdeményezés azért fontos, mert segítő kezet nyújt olyanoknak, akik megmutatták, hogy van bennük szufla…

hajléktalan, felhívás

Micsoda??? Medanszé a csöveseknek?

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője a Klubrádióban beszélt egy kezdeményezésükről: egy fővárosi hajléktalanszálló udvarán szokatlan szabadidős parkot hoznak létre. A szálló lakói tűzrakóhelynél bográcsolhatnak, pétanque-pályán játszhatnak. A legnagyobb figyelmet azonban a mobil medence telepítése keltette.
Erre már dőltek a rosszindulatú kommentárok, nagyrészt arról, hogy „nekem sincs medencém, mit képzelnek a csövesek?”
Ezekre utalva jegyezte meg a Klubrádiónak nyilatkozva Sík Endre szociológus, hogy éppen ez a rosszindulat, irigykedés, a társadalmi kohézió gyengesége, ami miatt a magyarok a felmérések szerint boldogtalanabbnak érzik magukat, mint más népek gyermekei…

Megfizethető bérlakásokat!

A valóságos helyzetről és a lehetséges megoldásokról szól egy friss kezdeményezés: az Utcáról Lakásba! Egyesület Budapest Főváros Önkormányzatával és a Városkutatás Kft.-vel közösen egy budapesti szociális lakásügynökség modelljét és megvalósítási tervét készíti elő. A szociális lakásügynökség a kutatási időszak után, a tervek szerint még idén elindul azzal a céllal, hogy bővítse a megfizethető bérlakások számát, enyhítve ezzel a lakhatási válságot.
A Klubrádióban Misetics Bálint, szociálpolitikus, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója nagyon érdekes részleteket mondott el erről a tervezett Budapesti lakásügynökségről.

hajléktalan, figyelmeztetés

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük