Connect with us

Kultúra

Ókovács haditerve: akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulat és elmehet

Jegyárat emelt és 85 előadást töröl az Operaház vezetője a sztrájkok után
Megosztás

Ahogy arról beszámoltunk egy névtelenséget kérő forrásra hagyatkozva, az  Ókovács Szilveszterfőigazgató  által gerjesztett sztrájk az Operában nem elsősorban a béremelésért zajlik, hanem a munkakörülmények, a gyakran 12-14 órás munkaidő és a kollektív szerződés hiánya épp annyira felháborítja a dolgozókat, mint az inflációt finoman szólva sem követő fizetés. Így indult neki az Ókovács Szilveszter vezette Operaház a szerdai előadásnak…

Hunyadi Don Giovani díszletben

A Magyar Állami Operaházban kiteljesedő sztrájk azzal kezdődött, hogy az Operaház dolgozói a 2024. március 19-i Don Giovanni-előadás kezdetétől sztrájkba lépnek. Ezt a fenyegetést – mivel az egyeztetés nem hozott eredményt – be is váltották. A sztrájk miatt nem tudták elpakolni a Don Giovanni díszletét, és felépíteni sem az újat. Ennek kézzelfogható eredménye az, hogy szerda este szokatlan módon került színpadra a Hunyadi László előadása – írta az Index az előadáson résztvevő olvasójuk elmondása alapján.

Frissítések, ahogy bonyolódtak az események….

A 18 órai előadáskezdés előtt nem sokkal értesültek arról a nézők, hogy csúszva kezdődik a program, és csak később ülhettek be a nézőtérre.

Ókovács Szilveszter a főigazgatói páholyból magyarul és angolul egyaránt felszólalva elmondta, hogy

egy 25 perces filmmel kezdik az előadást, amely az Operaház történetéről szól, majd utána lesz egy szünet, és az emberek kimehetnek – mint fogalmazott – „az elhíresült büfébe”.

A visszatérés után, mint mondta, mindenki lejöhet a karzatról a földszinti üres helyekre, és berendezkedhetnek egy olyan előadásra, amelyben az énekesek zongorakísérettel fogják előadni a legismertebb részeket a Hunyadi Lászlóból. Az is kiderült, hogy a zenekar 20 órakor csatlakozik az előadáshoz és akkor is csak a slágereket játszák majd el.

„Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulat és elmehet”, ez esetben visszafizetik a jegy árát

– mondta ezután Ókovács Szilveszter. Erre a közönségből jó néhányan azzal reagáltak, hogy „ne már”, többen hangot is adtak véleményüknek (már Ókovács beszéde alatt is morajlást lehetett hallani). Időközben elkezdődött a beígért film is film, amelyről Ókovács korábban azt mondta:

„ez egy nagyon jó kis film”.

18.45-ig le is ment az említett film, és sor került a szünetre

Az Operaház munkatársai pezsgőt bontottak és osztogattak, hogy ezzel próbálják kárpótolni azokat a nézőket, akik csalódtak a „haditerv” miatt. (Ókovács Szilveszter egyébként már a beszédében is azt ígérte, hogy a büfében „megvendégelik” a látogatókat pezsgővel, frissítővel). Eközben a pénztár előtt kígyózó sor nagyon gyorsan gyarapodott, nagyjából 100-an döntöttek úgy, hogy kihagyják az előadást.

19.15 körül megkezdődött az a rész, amelyben az énekesek zongorával adnak elő részleteket a darabból

Ókovács Szilveszter a szokatlan előadás kezdete előtt még sztorizott egyet Erkel Ferencről. Mint olvasónk summázta:

A mai egy kemping jellegű előadás.

Eközben széthúzták a függönyt is, a Don Giovanni díszlete látható a színpadon. Ókovács Szilveszter azt mondta, hogy e díszlet előtt fognak „bolyongani” az előadás figurái, de a Hunyadi Lászlóhoz megfelelő jelmez lesz rajtuk. Mindeközben az Operaház Facebook-oldalán közzétettek egy posztot, amelyben látható, hogy is nézne ki normál esetben a Hunyadi László (a szerda esti előadásról egyelőre nem írtak az Operaház oldalán).

Ókovács Szilveszter eközben azzal viccelődött: az alacsony nézőszám pozitívuma, hogy legalább könnyen be lehet jutni majd a toalettre.

Minden rosszban van valami jó

– mondta a főigazgató.

A zenekari rész várhatóan 20 órakor veszi kezdetét.

A szégyen folytatódott

„Az élet ilyen fordulatos”

– mondta Ókovács Szilveszter a fejleményekről. Hogy mi történt pontosan, azt nem tudni: a főigazgató pusztán annyit közölt, hogy a zenekar döntött így. Eközben egyelőre még az énekesek sem jöttek be az előadásra, miután most beszélik meg, hogy mi az új terv a zenekar nélkül. Ez idő alatt a főigazgató ismét Erkel Ferencről sztorizott, nagyjából 15 percen át.

Teljes a káosz

– summázta az előadás mellett kitartó olvasó. Ráadásul az újabb fejleményekről már nem számoltak be angolul, így a külföldi nézők nem is értették, hogy mi történik, közülük is többen elmentek. Mivel más zongorakísérettel énekelni, mint zenekarral együtt, ezért Kolonits Klára – Szilágyi Erzsébet szerepében – kénytelen volt újrakezdeni az áriáját. A közönség ezzel együtt nagy tapssal díjazta a produkciót.

Finito della musica!

1 óra 45 perc alatt véget ért a normál esetben 4 órás előadás. Miután az első rész körülbelül negyedóra alatt lezajlott, A végén az énekeseket vastapssal jutalmazták, Ókovács Szilveszter viszont már nem mondott semmit.

Így ért véget az operaház és a Hunyadi László  szerda esti abuzálása, a főigazgató által.

Kapcsolódó

Szerző