Szegedi történészt panaszoltak be a hallgatói - Hogy miért? Rasszista, szexista, homofób kijelentésekkel tűzdelte előadását! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szegedi történészt panaszoltak be a hallgatói – Hogy miért? Rasszista, szexista, homofób kijelentésekkel tűzdelte előadását!

Február 17-én a Szegedi Tudományegyetem egyik délutáni előadásán Gulyás László történész, főiskolai professzor hallgatóinak egy része szerint rasszista, homofób, szexista megjegyzések sokaságát használta. Az előadás nehezen minősíthető stílusa miatt négy hallgató panaszlevelet írt és küldött el. Az ügy a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra került, mert Gulyás Lászlót ezen a karon alkalmazzák. A diákok tudomása szerint a kar már vizsgálja az ügyet – írta a szeged.hu.

Hirdetés

Téma: Migráció és Menekültügy a XX. században

A panaszlevelet író hallgatók a portálnak elmondták, hogy a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadását – ahogyan a digitális oktatás miatt más előadásokat és szemináriumokat – online-n tartották meg, amire közel hatvan hallgató jelentkezett fel. Bizonyára nem teljesen függetlenül az oktató kijelentéseitől csupán húszan követték végig a kilencven perces előadást. Már az előadás nyitánya is erősre sikerült. Az oktató egy, Győzike fényképével feljelentkező hallgatót arra utasított, hogy az ismert roma személyiség képét távolítsa el. A diákok szerint Gulyás úgy fogalmazott:

„Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem…”

A civilizációtörténeti témákra áttérve a hangnem alighanem tovább durvult

A válogatott trágárságok célpontjai ekkor a feketék voltak, akikről a hallgatók szerint egyebek mellett az állította, hogy

„az amerikai feka kultúra a rapre épül”,

Majd azzal folytatta:

„az angol katonák aprítják a fekákat”.

A kijelentés egy, az előadáson bemutatott illusztráció kapcsán hangzott el. A tételmondatra sem kellett sokat várniuk a diákoknak, akik a főiskolai professzortól megtudhatták, hogy

„afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”

-írta a portál.

Az alkalmazott stílustól és szemlélettől érzékelhetően nem tudott elszakadni mondanivalója közben Gulyás László,

aki szerint, ha a

„szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul”.

A kevésbé tájékozottak kedvéért: ez egy brit fiatalokból álló popegyüttes. Sikerüktől hangos a világ. A feketék ekézését még ezen a ponton sem sikerült lezárnia az oktatónak, aki személyes véleményét nem tudta magában tartani, és „rendkívül csúnya niggerek”-ről beszélt. Gulyás László előadásában érintette az amerikai elnökválasztást, a frissen megválasztott elnököt,

Joe Bident nemes egyszerűséggel „félhülyének” nevezte.

A java azonban csak akkor következett, amikor az alelnökre tért át:

„a nőnek a nevére nem is emlékszem… Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.”

Mindez a Szegedi Tudományegyetem egyik előadásán hatvan hallgató előtt hangzott el.

Az ügyben a portál megkereste Gulyás Lászlót,

akitől arról érdeklődtünk, mennyire tartja összeegyeztethetőnek oktatói munkájával azokat a kijelentéseket, amiket cikkünkben idéztünk. Ezek tételes felsorolásától most eltekintenénk. Az idézetek kivétel nélkül abból a diákok által benyújtott panaszlevélből származnak, amely hírportálunk is megkapott. Gulyás László a következőket válaszolta, előre kikötve, hogy az teljes egészében, változtatás nélkül jelenjen meg:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Gulyás László történész
Gulyás László történész, fotó: youtube

Gulyás László történész, főiskolai professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetettje, a jövő pedagógusait képző kar oktatója…..

A Szegedi Tudományegyetem oktatást segítő online felületén, a CooSpace-en a történtekre reagálva  az alábbi bejegyzéssel fordult a Migráció és Menekültügy a XX. században című kurzusát felvett hallgatókhoz:

“Tisztelt Hallgató Hölgyek és Urak!

Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt állítólag feljelentést írtak ellenem!!!

Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított.

Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alatt csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz.

Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.

A hallgatónak nem kötelező Velem egyetérteni!

A hallottakat a hallgató a saját értékrendje szerint elfogadhatja, illetve elutasíthatja. Mivel a migrációs kurzusom szabadon választható tantárgy, azt javaslom, hogy

 • a) akinek nem tetszik előadásom világnézeti alapja
 • b) nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel
 • c) akit ennek hallgatása is zavar

az AZONNAL ADJA LE ÓRÁMAT!!! (Ma éjfélig még megteheti).

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna.

Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia.

Üdvözlettel:
Prof Dr. Gulyás László egyetemi tanár”

Nézzük a törvényt….

A Felsőoktatási Törvény úgy fogalmaz, hogy az oktatót valóban megilleti a világnézet és az értékrend szerint oktatás joga, azzal a korláttal, hogy az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan kell közvetítenie, a hallgató emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartva.

A Szegedi Tudományegyetem Etikai Szabályzata úgy fogalmaz, hogy

az egyetem nem elkötelezett egyetlen vallás, egyház vagy világnézet mellett sem, vallási és világnézeti kérdésekben semleges és toleráns.

Ez pedig alapvetően megkérdőjelezi Gulyás László saját oktatói munkájára vonatkozó világnézeti érvelését.

Az SZTE Etikai szabályzata az oktatókra, kutatókra és tanárokra vonatkozó általános etikai irányelvek között egyebek mellett megfogalmazza, hogy azok

ragaszkodjanak a tényekhez, a tudományos igazsághoz és a tudományos módszerekkel kapott adatokhoz; az azokból levont következtetéseket szakmai tisztességgel képviseljék.

Forrás

rasszista

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

 • 2021.04.07 - 19:37
  Közvetlen hivatkozás

  Semmi más, mint, hogy ez a: “prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár”, egy visszataszító, undorító görény, akit a jóérzésű, tisztességes emberek csak kiközösíthetnek. Dr. Csillag Gábor

  Válasz
 • 2021.04.07 - 19:40
  Közvetlen hivatkozás

  Semmi más, mint, hogy ez a: “prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár”, egy visszataszító, undorító görény, akit a jóérzésű, tisztességes emberek csak kiközösíthetnek. Dr. Csillag Gábor
  Magam is, ELSŐK között feljelentettem volna.

  Válasz
  • 2021.04.08 - 09:42
   Közvetlen hivatkozás

   Mostantol majd ez lesz az etalon a kereszteny ertekek kepviseletenek menten a ‘megujult’ felsooktatasban. Jeles kepviseloi mar izelitot adtak nem egy helyen felfogasukbol. Undorito es felelmetes, ahogy fiataljainkat, gyerekeinket mergezik ezek az utolso mocskos erkolcsi hullak.

   Válasz
 • Visszajelzés: Szél: "mégis hány harmad kell ahhoz, hogy helyre tegyenek egy rasszista-szexista alakot?!" - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.