Október 20-tól a háziorvosoknál az ingyenes influenzaoltás

Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható,

ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos közlése szerint mindkét oltóanyag október 20-től lesz elérhető a háziorvosoknál.

Mindenkinek ajánlott, de kiknek főleg?

A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel

– mondta el Müller Cecília.

Kell félnünk?

“Bizton állíthatom, hiszen az influenza elleni védőoltás inaktivált vírusvakcina, tehát nem tartalmaz élő vírust. Jellemzően amit térítésmentesen rendelkezésre bocsájtunk, három vírust tartalmaz, betegséget okozni nem képes, ugyanakkor az immunválaszt kiváltja”

– véli Müller.

a védőoltások biztonságosak, vagyis bármilyen lappangási szakaszban lenne valaki – akár influenza kapcsán is -, akkor sem jelentenek veszélyt.

Ha tehát egy beteg koronavírussal fertőződne, de influenza ellen be van már oltva,

az – mint Müller Cecília aláhúzta –

a háziorvosnak is információ abban az esetben, ha a betegnél tünetek jelentkeznek, a két vírus tünetei ugyanis “közel azonosak”.

Forrás

Gyurcsány

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük