Nagy Imre szellemiségét meg kell őrizni, ezért a két párt mindent elkövet, hogy a mártír miniszterelnök szobra a budapesti Vértanúk terén maradhasson.

Nagy Imre visszaadta az emberek szabadságba vetett hitét

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az V. kerületi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál.

Karácsony Gergely a koszorúzás után újságíróknak azt mondta, Nagy Imre visszaadta azt a hitet az embereknek, hogy szabad, egyenlő és az oroszoktól független lehet Magyarország, ahol a kétkezi munkások irányíthatják a gyáraikat, s ahol a szabadság és az egyenlőség összeegyeztethető.

Elmondta, az MSZP és a Párbeszéd olyan Magyarországot szeretne, amelyre Nagy Imre is büszke lenne és amely az ő szellemi örökségére épül, és szöges ellentéte annak, amit a Fidesz képvisel.

Orbán Nyugat helyett Keletre kacsintgat

A zuglói polgármester közölte, az 1956-os forradalmárokkal ellentétben, a mostani magyarok szerencsések, mert vannak szövetségeseik Nyugaton. De Orbán Viktor – mint ahogy az elmúlt 150 évben minden zsarnok – most is „Nyugat helyett inkább Keletre kacsintgat”.

Karácsony Gergely sorsdöntőnek nevezte a májusi európai parlamenti (EP-) választást és úgy látta, azok, akik az európai egységet meg akarják akasztani, az orosz érdekeket szolgálják.

A politikus szerint ma a magyar szabadság és egyenlőség ügye vesztésre áll, de akiknek fontosak az 1956-os hősök, erőt meríthetnek a példájukból, hogy ne hagyják a csatát elveszni.

A mártír miniszterelnök legfontosabb üzenete

Tóth Bertalan a társadalmat összetartó közös kapaszkodók, értékek fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy ilyen közös érték a hazaszeretet, amely szerinte Nagy Imre legfontosabb üzenete is volt. A mártír miniszterelnök múltban vallott hitét a jövő reménységére cserélve, a forradalom mellé állt és életét adta a hazáért, a szabadságért – hangoztatta.

Az EP-választás értékválasztás lesz

Bírálta a mostani hatalmat, mert szerinte ezeket a társadalmat összetartó közös kapaszkodókat elrabolja, helyette újakat épít, de azokhoz nem tud mindenki csatlakozni, sőt, nem is akarják, hogy mindenki csatlakozzon hozzájuk. Tiltakoznak az ellen, hogy Nagy Imre üzenete, szellemisége kitörlődjön a történelemből.

A pártelnök elmondta, az EP-választás értékválasztás lesz. Az MSZP-Párbeszéd egy egységes Európához akar tartozni, európai magyar hazafiként akarnak büszkék lenni magyarságukra és Magyarországra – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Október 23. – MSZP: a jövő országát építsük!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét