Európa nem hallgat az olasz ultimátumra

Európát nem hatotta meg az olasz miniszterelnök-helyettes ultimátuma. Luigi Di Maio azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az olasz befizetést az uniós költségvetésbe, ha a tagállamok nem fogadnak be menekülteket a Diciotti mentőhajóról.

“Európában fenyegetéssel nem megyünk semmire. Az egyetlen megoldás a jóhiszemű együttműködés lehet. Nem arról van szó, hogy a bizottság valaki ellen van, hanem arról, a tagállamoknak megoldást kell találniuk, amiben a bizottság próbálja őket segíteni” – mondta Alexander Winterstein bizottsági szóvivő.

Salvini a jövő héten Orbán Viktorral tárgyal az uniós migrációs politika átalakításáról

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini egy újságnak azt mondta, a jövő héten Orbán Viktorral tárgyal az uniós migrációs politika átalakításáról.

Az olaszok erőteljesen bírálják szomszédjukat, Máltát is.

“Továbbra is a technikai megoldások özönét látjuk papíron, de ezeknek nincs értelme addig, amíg nincs politikai vízió és politikai akarat a végrehajtásra. Ezek mindaddig papíron is maradnak” – mondta egy máltai EP-képviselő, Alfred Sant.

A belga bevándorlásügyi miniszter máris jelezte, nem vesznek át migránsokat a Diciotti fedélzetéről.

Tajani: a V4-ek Olaszország legádázabb ellenségei a migrációban

A Visegrádi Négyeket (V4) nevezte Olaszország “legádázabb ellenségeinek” a migrációt tekintve az Európai Parlament (EP) elnöke a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak pénteken.

Antonio Tajani ezt azzal indokolta, hogy a V4-ek nem hajlandók egyetlen menekültet sem befogadni. Hozzátette: annak ellenére, hogy a visegrádi országok mostanáig nem engedték a dublini szerződés módosítását, a római kormány tekintélyes tagjai őket tartják legjobb partnereiknek.

Az EP-elnöke úgy vélte, “ha a dublini reformot elfogadták volna, nem következett volna be, ami Cataniában történik”.

Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

Antonio Tajani erre reagálva kijelentette: ha ez megtörténik, akkor az olasz kormány láncreakciót indít el és hatalmas kárt okoz majd Dél-Itáliában.

Reményét fejezte ki, hogy Luigi Di Maio kijelentése – mint fogalmazott – puszta “beszólás” volt.

Tajani, aki egyben a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt alelnöke, az olaszországi Riminiben zajló katolikus találkozó résztvevőjeként nyilatkozott a SkyTg24-nak. Kifejtette, jobb lenne, ha a római kormány tisztázná, mit akar tenni és konkrét eredményeket érne el hangzatos bejelentések helyett, amelyekkel “az olasz kormánypártok csak egymásra licitálnak: nem így lehet megoldani a migráció problémáját, a választási támogatottságért folytatott demagóg verseny rosszat tesz Olaszországnak és az olaszoknak”.

Megjegyezte, Luigi Di Maio még a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó belügyminiszteren, Matteo Salvinin is túl akar tenni, de az EU-ban ehelyett tényleges diplomáciai képességre és tárgyalókészségre van szükség.

“Salvini meg akarja változtatni az egyezményeket, de ehhez meg kell állapodni másokkal, ehhez viszont hitelesnek kell lenni, és jelenleg az olasz kormány nem hiteles a többi európai ország szemében” – vélte Antonio Tajani.

Tajani reméli, hogy Orbán Viktor tiszteletben tartja az Európai Néppárt értékeit

Tajani Orbán Viktort is említette. Kijelentette: reméli, hogy Orbán Viktor az Európai Néppártban marad, tiszteletben tartva annak értékeit.

A nemzeti szuverenitást hangsúlyozó politikával nem lehet előre jutni – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön olasz kollegájával Enzo Moavero Milanesivel tárgyalt Rómában.

A miniszter úgy értékelte, hogy a magyar és olasz kormány migrációs politikája számos ponton egyezik.

(Forrás: Euronews, MTI)

Kapcsolódó:

A kísérő nélküli gyermekek elhagyhatták a Diciotti fedélzetét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük