Ha csak 2013-tól számoljuk, akkor is elképesztően magas a mostani genovaihoz hasonló tragikus balesetek száma. A közúti hidak omlása többnyire végzetes.

A Corriere della Sera szerint az lehet a magyarázat, hogy a szerkezetek már nagyon régiek, a vasbetonban – főleg a beszivárgó víz miatt – a vas elrozsdásodik és persze a beruházásokra elköltött források egy jelentős részének lába kél: nem az építkezésekre, illetve később a karbantartásra költik. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy más államokban – például Svájcban – ha egy építmény az évtizedek alatt károsul, akkor lebontják és átépítik az összeomlás előtt. Olaszországban viszont a „megőrzés” logikája érvényesül.

Az előzmények

2018. augusztus 6.-án felrobbant egy PB-gáztartály, ezért Casalecchio közelében ledőlt az A1-es és az A14-es autópályát összekötő viadukt. Egy halott és 145 sérült.

2017. március 9.-én Loreto és Ancona között összeomlott a felüljáró a A14-es autópályán, két halott és két sebesült.

2017. április 18.-án összeomlott a Fossano körgyűrű egy viaduktja Cuneo tartományban. A kilencvenes években épült és 2000-ben adták át. Nem voltak áldozatok, mert éppen akkor senki sem haladt át a viadukton.

2017. január 23.-án Calabriában is ledőlt egy híd, szerencsére itt nincsenek áldozatok.

2016. október 28.-án összeomlott egy felüljáró Hannoban, Lecco tartományban. A híd alatt ott a „Valassina” autópálya, amely összeköti Milánót Brianzával. Egy teherautó több mint 108 tonna acéltekerccsel lezuhant és szétzúzott egy Audit, amelynek 68 éves sofőrje meghalt.

2015. április 10-én a rossz időjárás földcsuszamlást okozott, és ezért összeomlott a Himera viadukt egyik pillére a Palermo és Catania közötti autópályán. Sérülés nem történt.

2014. december 25. Ledőlt a Palermo-Agrigento autópálya Scorciavacche viaduktja, amelyet december 23-án adtak át. Nem volt rajta gépjármű, és senki nem sérült meg.

2014. július 7. Leomlik a Petrulla viadukt egy szakasza Ravanusa és Licata között, Agrigento tartományban. Négy ember – köztük egy terhes nő – megsérült, szerencsére nem súlyosan.

2013. november 18-án Szardínián a súlyos áradás miatt összeomlott az Oliena-Dorgali tartományi közút egyik hídja. Egy rendőrtiszt halt meg, három kollégája megsérült.

2013. október 22-én az éjszakai vihar alatt összeomlott egy hid Carascoban, a Strula-folyón, Liguria tartományban. Két halálos áldozat volt.

Na és nálunk mi van, mire számíthatunk?

Ha belegondolunk, mi jobban hasonlítunk Olaszországra, mint Svájcra. A vasbetonban valószínűleg itt is rozsdásodik a vas, a beruházásokra szánt pénz nagy része pedig nálunk sem a minőséget szolgálja, hanem eltűnik és a kiválasztott oligarchákat gazdagítja. Ha pedig valami nálunk is összeomlik, majd Brüsszelt fogjuk hibáztatni, mint az olasz szélsőjobbos belügyminiszter. Elvégre brüsszelezésben igazán profik vagyunk.

(Forrás: Corriere della Sera )

Kapcsolódó:

Frissítve! Egész éjjel túlélők után kutattak a genovai hídomlás helyszínén

Az olasz belügyminiszternek egy kis brüsszelezés jutott eszébe a genovai tragédiáról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét