Az olasz maffia sokat keres a menekülteken

A becslések szerint az Európába érkező nigériai lányok felét kényszerítik prostitúcióra, de a bűnözők jól keresnek az eltűnt menekültek után felvett támogatásokon is.

Munkalehetőség és a jobb élet reményében, önként vagy szabadságuktól megfosztva, gyakran tetemes adósság terhétől nyomasztva érkezik fiatal nigériai nők tömege Európába. Többségük Szicíliában lép be Európa területére, ahol aztán sokan emberkereskedők áldozatává válnak. Gyakorlatilag mindenki kihasználja őket: azok, akik már Nigériában megveszik őket a nyomorban élő szüleiktől, azok, akik aztán a menekülttáborban telepednek rájuk, és a dél-olasz maffia is, melynek tagjai jó ideje rájöttek, milyen egyszerű rabszolgasorba kényszerített emberekből, és az eltűnt menekültek után lenyúlt állami támogatásból pénzt csinálni.

A menedékkérők gyakran hónapokat is várnak arra, hogy kérelmüket elbírálják, ezalatt szabadon járhatnak-kelhetnek, de ki- és belépéseiket rögzítik a tábor bejáratánál. Azonban a korrupció a táborok vezetését is elérte, így sokszor előfordul, hogy akár visszatér a menedékkérő a táborba, akár nem, hivatalosan ott tartózkodóként regisztrálják, akkor is, ha már hónapokkal korábban eltűnt, pusztán azért, hogy felvegyék a menekültek után járó, az állam által biztosított támogatást. Ez akkora biznisz, hogy egy 2014-es, nagyszabású nyomozás során lebukott bűnszervezet vezetője, Salvatore Buzzi egy lehallgatott beszélgetés során társának azt mondta:

„Van róla fogalmad, mennyit keresek a migránsokon? Nagyobb profitot hoznak, mint a drogok”.

A maffia haszna 300 millió euró (90 milliárd forint) is lehet

A nigériai lányok többségét közvetlenül Nápolyba, bordélyházakba csempészik, ahol azonnal elkezdenek dolgozni prostituáltként, hogy ledolgozzák tartozásaikat. Ez az összeg fejenként akár 18 millió forintra is rúghat. A bevétel egy részét az kapja, aki Nigériában cserkészi be az áldozatot, egy másikat az embercsempészek, akik az utazást biztosítják, és egy nagyobb rész a nigériai bandatagokhoz megy, akik a nápolyi maffiának, a camorrának, vagy más helyi bűnszervezetnek adják le a sápot, attól függően, melyikük területén dolgoznak a lányok. Ha úgy számolunk, hogy a 2016-ban Olaszországba érkezett 11 ezer nigériai lánynak csak a fele dolgozik prostituáltként, az azt jelenti, hogy az embercsempészeknek fizetett pénz levonása után is fejenként 60 ezer eurót, tehát úgy 18 millió forint bevételt hoznak, így a helyi bűnszervezetek profitja akár 300 millió euró (90 milliárd forint) is lehet.

(Forrás: 444)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük