Olaszországban bezár minden üzlet, csak a közértek és a patikák maradnak nyitva

Az olasz kormány az egész országra vonatkozóan bevezeti azokat a korlátozásokat, amelyeket Lombardia tartomány vezetői szorgalmaztak az elmúlt napokban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán este bejelentette, hogy egész Olaszországban további korlátozó intézkedéseket vezetnek be, hogy így gátolják a koronavírus-járvány terjedését.

Miután hétfőn este az olasz kormány

az egész országra kiterjesztette az előzőleg csak a “vörös zónáknak” nevezett, koronavírustól fertőzött területeket érintő korlátozásokat, a leginkább fertőzött északi tartományok azt javasolták, hogy azokban a régiókban ennél szigorúbb korlátozásokat vezessenek be:

ne csak az indokolatlan helyváltoztatást, utazgatást tiltsák meg, hanem zárják be az összes üzletet, az élelmiszerboltokat és a patikákat kivéve.

Az olasz kormány szerdai döntése nyomán

azonban ezeket nem csak Lombardiában, hanem az egész országban bevezetik. Vagyis zárva kell tartaniuk a boltoknak, az állami hivataloknak, a bároknak és éttermeknek. Be kell zárniuk a fodrászatoknak, szállodáknak, sörözőknek, menzáknak.

Csak a legalapvetőbb szükségletek kielégítését szolgáló üzletek, vagyis az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva.

A tömegközlekedést nem állítják le,

a postákat, banki, biztosítási szolgáltatásokat sem. És a gyárak, üzemek is működhetnek, amennyiben a megkívánt biztonsági intézkedéseket be tudják tartani. Ugyancsak tovább folyhat a mezőgazdasági és állattartási tevékenység.

Lelkiismereti döntés

Conte bejelentésekor elmondta, lelkiismereti döntést hozott:

az olaszok egészsége az első.

Pár napja azt kérte a polgároktól, hogy változtassanak a szokásaikon, ezért kérte, hogy maradjon mindenki otthon. De tudatában volt annak, hogy ez csak az első lépés, nem az utolsó. És most eljött az idő, hogy újabb lépést tegyenek – mondta az olasz miniszterelnök.

Az olasz polgári védelem szerdán közölt adatai szerint továbbra sem csökken a vírusjárványban megbetegedett és elhunyt emberek száma: a megelőző 24 órában közel kétezer új fertőzöttet regisztráltak, és 196 ember halt meg a koronavírus miatt.

Via hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük