Kiemelt hírekVoks 2022

Olcsó húsnak híg a leve, avagy egy debreceni bölcsődefelújítás kálváriája

vendegmunkas-munka

A minap, a debreceni Karácsony György utcában volt dolgom, egy kedves ismerősöm hívott meg pohár vörös borra. 

Az utca elején egy félkész, gazzal dúsan benőtt épületromot láttam

Mikor rákérdeztem, kiderült, hogy ez a bölcsőde, amelynek a felújítását már tavaly októberben be kellett volna fejezni. Még poharazgattunk, a keresőbe bepötyögtem a bölcsőde nevét, és sok információhoz jutottam. Mikor elköszöntem az ismerősömtől, készítettem pár fotót, a látvány letaglózó volt.

Otthon, már a saját gépem előtt tovább okosítottam magam

Családbarát, munkába-állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése című TOP-pályázat keretében az önkormányzat támogatási kérelmet nyújtott be három bölcsőde, köztük Karácsony György utcai épületének felújítására. A felújítások ideje alatt a tagintézmények nem fogadnak gyermekeket, írták akkoriban.

Tovább lapoztam, és újabb nagyszerű hírre bukkantam

Örömhír lehetett volna a szülőknek, ha nem csak a szokott sikerpropagandáról beszélhetnénk. Komolay Szabolcs alpolgármester a Karácsony György utcai bölcsőde komplex felújításáról és korszerűsítéséről tartott sajtótájékoztatót, 2018. augusztus elején. Elmondta, a már elkezdődött beruházás során megvalósul az épület energetikai szempontok szerinti felújítása; teljes körű hőszigetelési rendszer kiépítése, az elavult homlokzati nyílászárók cseréje, a lapostetős szerkezet korszerűsítése.

Megújulnak  mind a gyermekek, mind a nevelők, szakmai munkát segítők foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek beltéri felújítására, és kiépítik napelemes rendszert. Hozzátette, a kivitelezés 2018 májusának végén kezdődött meg, s a munkálatok elvégzésére – szerződés szerint – 5 hónap áll a rendelkezésre. / Forrás: haon.hu, 2018. augusztus 09/.

Ugyanerről a sajtótájékoztatóról

a közpénzből finanszírozott, Fidesztől távolinak nem mondható dehir.hu még további fantasztikus információkat osztott meg a nagyérdeművel. Idéztek a területért felelős alpolgármestertől néhány veretes mondatot:

“A gyerekek egy 21. századi intézménybe térnek majd vissza. Egy olyan miliő jön létre, amely alkalmas lesz arra, hogy a gyerekek testi-lelki fejlődése garantált legyen “

Kiderült az is,

“A bölcsőde területe közel 800 négyzetméter, a korszerűsítés során olyan anyagokat használnak, amikből akár egy luxusszállodát is fel lehetne építeni.”

A beruházó cég vezetője többek között arról beszélt, hogy a beruházás június elején/?/ kezdődött, és október végére átadják a felújított intézményt. / Forrás: dehir.hu, : 2018.08.09. 18:00 /

Úgy látszott, ha a város egyik vezetője ilyen optimista, akkor itt minden rendben van, a karácsonyt a gyermekek már luxuskörülmények között ünnepelhetik meg.

Majd jött a derült égből a villámcsapás

2019 januárjában, öt hónappal az alpolgármester hozsannázása után, az önkormányzat közleményben jelentette be, hogy a szerződést felmondja. A város vezetés szerint a kivitelező a vállalt határidőt nem tudta tartani, sőt a szakértői állásfoglalás szerint a felmondáskor 70 százalékos készültségben van a korszerűsítés.

Amikor minden kormányzati hírharsona arra biztatja a magyar anyákat, hogy szüljenek, akkor Debrecen -úgy látszik–nem veszi komolyan a kormányzati szándékot, akár még szabotálja is, mondhatják a rossznyelvek.

Hogy ne érjen az a vád, hogy biztos sok vörösbort ittam írás közben,

tettem egy kísérletet a város honlapján is. Ott / 2019. július 17, 23.17-kor/ a bölcsődéről három találat volt. A legutolsó hír a szerződés felmondása, azóta semmi.  / Forrás: debrecen.hu/. Vajon jó gazda módjára járt-e el Debrecen város vezetése, amikor a kivitelezőt kiválasztotta? Azt nem is merem feltételezni, hogy egy csókos cégről lehetett szó. Ez ugye Debrecenben kizárt?

Három éve nem vesznek fel gyerkőcöt

Meggyőződésem, hogy a csalódott szülőket a város vezetésének a magyarázkodása nem hatja meg, a bölcsődébe harmadik éve nem vesznek fel gyermeket, a képek tanulsága szerint nyoma sincs a munkának. Gondolom, nemcsak én vagyok arra kíváncsi:

  • mi történt január óta,
  • mikorra várható, hogy a lurkók “VIP” körülmények között tölthessék idejüket.
  • Melyik év karácsonyát tölthetik az akkori bölcsődések az alpolgármester úr által közel egy éve beharangozott feltételek között?
  • Mikor folytatódik, a  ki tudja hány százalékos készültségi állapotban levő épület felújítása,
  • meddig kell a szülőknek várni arra, hogy lakóhelyük közelébe hordhassák a csemetéjüket?

Papp László polgármester

július 16-án, a Fidesz önkormányzati képviselő a jelöltjeinek a bemutatása kapcsán elmondta: az elmúlt öt évben olyan fejlődési pályára állt át Debrecen, amit már nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is elismernek./ Forrás: dehir.hu; 2019.07.16. 11:40 | Frissítve: 2019.07.17. 12:28 /

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Jó dolog a nemzetközi elismerés, de mikor mehet a 60 kisgyerek a Karácsony György utcai bölcsődébe polgármester úr?

bl Szerző

About Author

Comments (2)

  1. Sebestyén Ilona

    …a képek tanulsága szerint nyoma sincs a munkának… Vajon miért nincs egyetlen korrektor sem ebben az országban, aki kijavítaná ezt a hibát (és a mérhetetlenül sok helyesírási és stílushibát)? “A képek tanúsága szerint” lenne a helyes! Sokat ront a cikk imázsán, és, sajnos, nemcsak erről a cikkről beszélek, hogy nincs átolvasva, korrigálva. Saját magát járatja le a szerző, aki ilyen munkát kiad a kezéből!

  2. […] Olcsó húsnak híg a leve, avagy egy debreceni bölcsődefelújítás kálváriája […]

Szólj hozzá!