Oltási igazolás angolul, töltse le, töltesse ki! - Ha utazik, erre szüksége lehet! - Városi Kurír

Sorting by

×

Oltási igazolás angolul, töltse le, töltesse ki! – Ha utazik, erre szüksége lehet!

Hiába a védettségi igazolvány: több ország is kéri az oltáskor kapott papíros igazolást, méghozzá angol fordításban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ elküldte azt a dokumentumot, amellyel – a külföldi beutazás egyik feltételeként – a hazai utazók angol nyelven igazolhatják oltottságukat. A formanyomtatvány letölthető cikkből.

Hirdetés

Hol igen, hol nem….

Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Változó, hogy melyik állam hány nappal az első (vagy a második oltás) felvétele után teszi lehetővé a korlátozásmentes beutazást, de az oltás napját és a vakcina típusát tudni kell igazolnia a beutazónak.

Több ország, köztük Görögország, Horvátország és Románia is ragaszkodik a papíros oltási igazolás felmutatásához, sőt Görögország angol nyelven is kéri az oltási igazolást az országba való belépéskor. Az EU-n belüli utazási szabályokat ide kattintva nézheti meg.

A magyar védettségi igazolványt tehát nem elengedő felmutatni a május 14-től elérhetővé vált görögországi nyaraláshoz, mivel nem tünteti fel a beutazás feltételeként megszabott adatokat (a vakcina nevét és a második dózis beadásának idejét), a papír alapú oltási igazolványunk pedig csak magyarul tartalmazza ezeket. Ezért az turizmus.hu megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), mi a menete az angol nyelvű oltási igazolás megszerzésének?

Töltse le!

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos arról tájékoztatta a portált, hogy az angol nyelvű formanyomtatványt az NNK az utazók kérésére eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz.

Az oltási igazolás angol formanyomtatványát innen le tudják tölteni.

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján.

Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban.

Horvátországnak elég a magyar igazolás

Korábban beszámoltunk róla, hogy Magyarország már hét országgal (Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Bahrein, Horvátország, Törökország és Csehország) kötött kétoldalú megállapodást arról, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között vakcinától függetlenül.

Közülük is több úti cél azonban az oltás dátumától számított napokhoz köti a korlátozásmentes beutazás kezdő időpontját.

Így például Horvátország is, a magyarok másik felkapott célpontja, ahova oltási igazolással akkor utazhatunk be, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. Horvátország azonban nem követeli meg az angol nyelvű igazolást, elég felmutatnunk a határon a védettséget igazoló plasztikkártyát és mellé a (magyar nyelvű) papíralapú oltási igazolványunkat, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.

Jó tanács: ha utazik, és sokat fogja használ ezeket az oltásigazolásokat, érdemes mindegyiket lamináltatni, így a gyűrődéstől és az elázástól is megvédheti azokat.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.