Olyan szerencse, hogy a cigányok vs cserkészek ügyben gyorsan igazságot lehetett tenni

Sima hazugság volt, nem is lehetett más, hiszen a cserkészek írták is, hogy nem igaz. A világ meg úgy működik, hogy ha egy szervezet vezetői azt mondják, hogy nem rasszisták, akkor ott biztosan nincs is rasszizmus.

Azt állították egyébként, egészen pontosan,

hogy

“kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett”,

ami újságíró szemmel egy gyanúsan speciális dolog cáfolata. Mert mondjuk ha a főtitkár tett volna kirekesztő megjegyzést, vagy a kincstárnok, vagy a Fészek őrs fősasa, vagy akárki, aki nincs benne a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnökségében, akkor ezt lehetne lobogtatni, és technikailag igaz is volna, de mégsem jelentené, hogy senki lényeges ember nem tett rasszista megjegyzést.

A borsodi iskola igazgatója meg azt állítja,

hogy valaki az országos vezetőségből (≠ Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége) arról beszélt neki, hogy

“sem származásunk, sem hitünk alapján nem illünk a magyar keresztény cserkészek közé”.

Lehet, hogy ez nem igaz, de elég konkrét mondat. Minden alap nélkül nem nagyon szoktak az emberek kitalálni egy ilyen pontosan megfogalmazott hazugságot. Milyen érdeke fűződik ahhoz az iskolaigazgatónak, hogy a semmiből pont ezt hazudja?

Én egyébként részben ezektől függetlenül is hajlamosabb vagyok hinni egy újságírónak és egy borsodi iskola igazgatójának, mint a cserkészszövetség elnökségének, de ettől még bárki bízhat bennük jobban, és a 168 órában meg kevésbé. De nevetséges úgy csinálni, mintha valami cáfolhatatlan bizonyíték került volna elő az ügyben.

Ennél talán csak az jobb,

hogy a cserkészeknek valójában azért nem tetszett a borsodi iskola kezdeményezése, mert ott csak cigányokból álló cserkészcsapatot csináltak volna, a magyar főcserkészek meg pont az integrációban hisznek borzasztóan, és hát ezt méltányolni kellene. Persze. Gondolom csupa fehér gyerekből álló cserkészcsapat sincs sehol az országban, mindenhol keresnek hozzájuk egy-egy kínait, vagy négert, vagy cigányt, hogy integrált legyen az egész.

A másik fontos érv, amit aztán tényleg mindenkinek meg kéne értenie,

hogy a magyar cserkészeknek fontos a vallási nevelés, a csatlakozni vágyó borsodi suliban meg ez nem volt hangsúlyos. Mintha a cserkészszövetség Szervezeti és Működési Szabályzata egyenesen a jóistentől érkezett volna azzal a megjegyzéssel, hogy soha, semmilyen körülmények között azon módosítani nem lehet.

Egyébként nem KELL változtatni semmin,

egyáltalán, de nem is magától értődő, hogy ha eddig csak a vallásukat nagyon aktívan gyakorló gyerekek léphettek be, akkor ennek jövőre is így kell lennie, és mostantól mindig, amíg a Nap ki nem hűl.

Lehet például azt is mondani, hogy ebben a konkrét esetben fontosabb a hátrányos helyzetű cigány gyerekek bevonása, mint a vallásosságra vonatkozó szabály, ezért kivételt tesznek. Lehet azt is mondani, hogy körülnéztünk a világban, és tetszett például, amit a francia cserkészek csinálnak, akiknél nincs központban a vallásosság, és ezért mi is változunk egy kicsit.

Még egyszer, nem kötelező ezt mondani egyáltalán, változtatni sem, de úgy csinálni, mintha a cserkészet valami olyan intézmény volna, ami természeténél fogva kizárja a rugalmasságot vagy a változás képességét, teljesen abszurd.

De szerencsére ezek nem igazi szempontok,

mert tök egyszerű a történet, sima hazugság volt az egész, hogy besározzák a cserkészeket. Semmi rasszizmus nem lehet ott, hát mondták, és az is csak tök véletlen egybeesés, hogy évek óta viccelődnek azzal a cigány fiatalok, hogy belőlük valamiért nem lehet cserkész.

Erdélyi Péter

A Magyar Cserkészszövetség a Betyársereg ifjúsági szervezete..?

Felül kell vizsgálni a származás alapján kirekesztő Magyar Cserkészszövetség állami és EU-s támogatásait!

A romák sem a hitük, sem a származásuk miatt nem lehetnek cserkészek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük