Sorting by

×

„Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra…” – beindult a rangsorolás egyes kórházakban

“Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa”- erről beszélt a 444.hu-nak egy vidéki kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő orvos.

A legfrissebb adatok szerint 8348 covidos beteget ápolnak kórházban, ez pár százzal haladja meg a decemberi csúcsot

A lap cikke szerint az említett vidéki kórházban két hete közel száz százalékos telítettséggel működik a covid-osztály és az intenzív is, hasonlóan a második hullám csúcsához. Most viszont amint valaki meghal, vagy meggyógyul, azonnal elfoglalja a helyét a következő beteg.

Annyira tele vannak, hogy a súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket nem küldik tovább intenzív osztályra.

Meg sem tudják fontolni….

Ezek a betegek el sem jutnak odáig, hogy megkapják a legmagasabb szintű ellátást. Van, akiről tudjuk, hogy nem is segítene rajta, mert mondjuk leukémiája van, és nagyon legyengült az immunrendszere. De van, akit három éve fel tudtunk volna venni az intenzívre

– mondta az orvos.

Azt állítja,

a covidos halálozások túlnyomó többsége nem intenzíven történik, bár erről nem közöl adatot az operatív törzs.

A Magyar Orvosi Kamara még tavaly tavasszal tett közzé eljárásrendet

arra az esetre, ha a járvány miatt túltelítődnének a kórházak. Ennek alapja, hogy ha olyan súlyos a helyzet, hogy választani kell élet és élet közt, azt kell előnyben részesíteni, akinek magasabbak a túlélési esélyei. Forrásunk szerint ezt senki sem használja, pedig tisztább viszonyokat teremtene, ha leírnák, hogy kit, milyen alapon nem vettek fel az intenzívre.

„Mindenki belenyugszik ebbe a mutyiba, pedig beismerhetnénk, hogy ez van, ennyi a kapacitás. Ne hazudjunk már önmagunknak.”Nehezíti a helyzetet, hogy ha valakinek infúzióra vagy vénás gyógyszerezésre van szüksége, kénytelenek bent tartani a kórházban, mert erre még az idősotthonokban sincsenek felkészülve. „Ha lenne szakápoló ezekben az intézményekben, legalább vissza tudnánk küldeni az ott lakókat, akiknek már nincs szükségük kórházi ellátásra. Ez is hatalmas terhet levenne rólunk”

Arról is beszélt, gyakori jelenség az is, hogy

egy 80 éves idős covidos úgy kerül be a kórházba, hogy az állapota alapján otthon is maradhatna. Csakhogy az őt ápoló, 60 éves gyereke már szintén kórházban van, súlyos állapotban, így nincs aki ellássa.

Egy budapesti kórházban dolgozó orvos azt mondta,

tavaly tavasszal még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek, most még fiatalabbak, 30-50 évesek. Vannak köztük olyanok, akik korábban makkegészségesek voltak, és ijesztően gyorsan beomlik a tüdejük.

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.