OMSZ: a tűzijáték “esőnapján” viharos szélre és jégesőre is számíthatunk

Az “új seprő jól seper” vezetése alatt álló Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kiadta előrejelzését a szombati napra, akkorra, amikor a pót-tűzijátékot tervezi a kormány Budapesten.

Bármi lehet….

„Szombaton napközben a mainál nagyobb számosságban várható zivatar, főként a Dunántúlon. Alacsonyabb valószínűséggel a középső és déli tájak környezetében is alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához. Az erősebb cellákat (amelyek főként a Dunántúlon lehetnek) felhőszakadás-szerű csapadék (>10-30 mm), viharos széllökés (60-75 km/h) és jégeső (ált. 1-2 cm átmérő) is kísérheti. A Dunántúlon várhatóan az éjszaka folyamán is aktív maradhat a légkör.”

– írja a szombatra kiadott előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint napközben több órára mindenütt kisüt a nap, de délután nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, illetve elsősorban a Dunántúlon egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 36 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb.

Pártai Lucia szerint….

Meteorológus legyen a talpán és a regnálótól független, aki a Palkovics nevével fémjelzett retorzió után és a szakma szabályainak ismeretében jóslásba bocsátkozik a 27-i “tűzijáték-esőnappal” kapcsolatban. Hozzáértés híján nem vállalkozunk ilyesmire, csak bemutatjuk, ami csütörtökön tudható…..

“Szombaton még jellemzően napos, meleg idő várható északon és nyugaton időszakos felhősödésekkel

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Késő délutántól nyugaton, illetve északon, elszórtan, de egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatargóc. Egy-egy hevesebb zivatar előfordulásához is kedvezőek lesznek a légköri féltetlek. A délkeleti országrészben ezúttal sem valószínű csapadék, egész nap marad a fülledt, meleg, napos idő. A szél általában gyenge marad, csak zivatarok környezetében erősödik meg átmenetileg. Éjszaka nyugaton, valamint északon továbbra is előfordulhat elszórtan záporeső, illetve zivatar, másutt kicsi a csapadék valószínűsége, és döntően csillagfényes idő valószínű.”

Friss!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.