OMV-döntés - Ez lesz a benzinkutakkal! - Városi Kurír

Sorting by

×

OMV-döntés – Ez lesz a benzinkutakkal!

Az OMV pénteken este közölte, hogy gond támadt a schwechati olajfinomítóban, elkezdődtek a találgatások, hogy a magyarországi és szlovákiai OMV kutakat ellátó finomítóban történtek miatt akár ideiglenesen be is kell zárni hazai töltőállomásokat. Az osztrák energiacég azt ígéri, a lépés nyomán a termeléskiesést kompenzáló benzin- és gázolajmennyiség folyamatosan rendelkezésre fog állni.

Hirdetés

Mi lesz veled OMV, mi lesz velünk….?

A találgatások arról szóltak, hogy akár a hazai OMV kutak ideiglenes bezárására is szükség lehet. Később a Mol is megszólalt, azt közölték, hogy bár az OMV ügyében nyilatkozni nem tudnak, de, ahogy eddig is, mindent megtesznek a hazai ellátásbiztonságért. Később az Innovációs és Technológiai Minisztérium is közleményt adott ki, aszerint vészhelyzetben is vannak tartalékai az országnak, nincs probléma akkor sem, ha gond lesz az OMV-nél.

A Világgazdaság arról cikkezett – figyelt fel a Der Standard –, hogy

fennáll a magyarországi OMV-kutak bezárásának  a lehetősége.

A cég mintegy 200 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, és a magyar piac 17-19 százalékát fedi le a benzin, és 13-15 százalékát a gázolaj esetében. Mivel idehaza az üzemanyagárakat literenként 480 forintban maximálták, az alternatív külföldi beszállítók nem lennének érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában.

„Az OMV magyarországi benzinkútjainak bezárása esetén a Mol magyarországi olajtársaság nem tudná kompenzálni a veszteségeket. A MOL-ra nehezedő nyomás némileg enyhült, mert a magyar kormány véget vetett az üzemanyagturizmusnak, így csak a magyar rendszámmal rendelkező járművek tankolhatnak az olcsó, 480 forintos egységáron. A Mol a schwechati baleset miatt elhalasztotta a százhalombattai finomító függőben lévő karbantartását”

emlékeztet a Der Standard.

A Blikk kérdéseire az OMV szombaton este a következő választ küldte:

2022. június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében komoly kár keletkezett a karbantartási folyamat lezárásának részeként elvégzett, jogszabályban előírt víznyomáspróba során.

Az esemény következtében hosszabb javítási munkálatokra számítunk, melynek pontos időtartamát jelenleg nem lehet megbecsülni. Az OMV munkatársai folyamatosan elemzik az üzemben bekövetkezett károkat és az ebből eredő lehetséges korlátozásokat a termelésben, illetve a termékellátásban.

A finomító egyes területei továbbra is üzemelhetnek,

és kollégáink intenzíven vizsgálják a károkat kompenzáló további rövid távú műszaki megoldások lehetőségét. Az OMV saját termékkészletei és az Osztrák Köztársaság üzemanyagtartalékainak felszabadítása lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alternatívákat találjon az ellátás biztosítására. Jelenleg is dolgozunk az OMV finomítói közötti és a saját tárolóhálózaton belüli új ellátási lehetőségeken.

Ezzel párhuzamosan a partnereinkkel együtt további megoldásokat keresünk a helyzet enyhítésére.

Mindezek az intézkedések a kész- és félkész termékeket érintik, és az ellátás biztonságának fenntartását szolgálják.

Az OMV nem tervezi a töltőállomások bezárását sem Magyarországon, sem más országokban, és mindent megtesz az ellátás fenntartása érdekében.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “OMV-döntés – Ez lesz a benzinkutakkal!

  • 2022.06.11 - 17:31
    Közvetlen hivatkozás

    Micsoda rosszindulatú beszúrás! Mi a közös Hernádi Zsolt és a ÖMW munkabalesete között?? Béna árukapcsolás!!😃😂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.