Ön Csongrád megyei? Június 4-étől Csongrád-Csanád megyei lesz!

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

Emlékév átnevezéssel….

Trianon igazságtalan békediktátuma száz évvel ezelőtt mély sebet ejtett hazánkon, mely talán soha nem fog begyógyulni. Bár a végleges felépülés nem jöhet el számunkra, de némi gyógyírt jelenthet – legalábbis nekünk Csongrád megyeieknek -, hogy Trianon századik évfordulóján szűkebb otthonunk neve immár Csongrád-Csanád megye lesz

– mondta az MTI szerint a kormánymegbízott.

A döntés történelmileg indokolható, eszmeileg pedig érthető, hiszen a Trianonban szétszakított Magyarország egyesítésének és összefogásának vágyát szimbolizálja

– tette hozzá.

Az ötlet nem új

2017. őszén döntött erről a parlament. A javaslatot Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltánnal közösen nyújtotta be. Lázár korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, mivel

a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

Miklós Péter történész, a Tornyai-múzeum igazgatója hétfőn kifejtette, a magyar államisággal egyidős megyerendszer az önkormányzatiság és az autonómia egyik legrégebbi megnyilvánulása.

A mai Csongrád megye területén három eltérő entitás létezett a modern korban: Csongrád, Csanád és Torontál megye, s az előbbi kettő egyidős a magyar államisággal.

Ez az ezeréves múlt is indokolja

az 1950-ben megszüntetett Csanád vármegye nevének újbóli felvételét – mondta a szakember. A megye mai területének jelentős része az egykori Csongrád megye adja. 1950-ben ehhez csatolták a modern korban makói székhelyű Csanád megye mintegy felét, valamint a csaknem 10 ezer négyzetkilométeres egykori Torontál vármegye egy kis részét – közölte a történész.

Gémes László, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke elmondta, a megyei önkormányzat egy hat centiméter átmérőjű bronzérmével emlékezik meg a névváltásról.

hajléktalanoknak

Egy hozzászólás itt: “Ön Csongrád megyei? Június 4-étől Csongrád-Csanád megyei lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük