Elindult a Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. A Filmalap a kezdeményezéssel egyszerre ösztönzi az alkotókat a történelmi témák feldolgozására és figyelembe veszi a magyar mozinézők igényeit.

Engedje szabadon a fantáziáját!

A programra olyan filmtervekkel lehet pályázni, melyek a nagyközönség számára befogadhatóan idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A történelemkönyvekből ismert események és személyek mellett érdekesek lehetnek a nagyközönség által kevésbé vagy egyáltalán nem ismert hősök és történetek is, továbbá olyan helyzetek, ahol a kitalált főszereplők sorsának hátterében jelenik meg a valóságos történelmi folyamat, vagy annak egy-egy meghatározó részlete

– írják közleményükben.

- Hirdetés -

Mivel nincs megszabva, hogy a magyar történelem mely korszakából kell válogatni, menjenek rá nyugodtan a közelmúltra.

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat,

a Filmalap olyanok jelentkezését várja, akik tehetséget éreznek magukban arra, hogy egy magyar történelmi vonatkozású történetet hozzanak létre, mely a magyar mozinézőket és a nemzetközi filmes piac, illetve a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Ez remek lehetőség! Ahogy az manapság megszokott, a hozzáértés nem feltétel, és bár nem írták oda, de lehet, hogy a pártszimpátia igen. Bízva azonban abban, hogy az elbírálás a lehető legdemokratikusabban zajlik, kalandra fel próbálkozzon mindenki bátran.

Nekünk ezek ugrottak be:

 • Mészáros Lőrinc, avagy nem gáz, ha egyszerű az agyad…. (Mészáros Lőrinc szerepében Mark Zuckerberg)
 • A hosszú kisvasutak éjszakája
 • Stadionról stadionra – természetfilm
 • Itt a nyugdíj, hol a nyugdíj – a Matolcsyzmusról közérthetően (rendező. Dr. Agya Ment)
 • Randi Jézussal – Orbán Gáspár esetei
 • A kollégiumi szobatársak csodálatos élete, avagy akiket  4-es, 6-os villamos füstje megcsapott
 • A budai Vár képekben – útifilm azoknak, akik Orbán megszállása után érkeznének a látványossághoz
 • A birkózó-mindenttudó – Németh Szilárd átváltozásai
 • Butulni, butulni, butulni…. – tájékoztató a magyar oktatáspolitika jelenéről és jövőjéről
 • Az őshaza visszavár – hogyan lesz egy migránsból filmügyi kormánybiztos?
 • Etel és az ő köze (történelmi tabló csak 18 éven felülieknek)

Vissza a közleményhez…

Az elbírálás során nem maga a hős/főszereplő személye, vagy a történelmi esemény, korszak fontossága lesz az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket választja ki, melyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja.

Ezek szerint a kiválasztó elv, hogy minél több ember vegyen jegyet a mozikban, tehát olyan témát keresnek, ami csontig hatol 2018 Magyarországa lakosságának.

A kiválasztott filmtervek alkotói filmenként egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség.

A teljes pályázati kiírás az alábbi linken érhető el: http://mnf.hu/hu/palyazatok/aktualis-palyazatok/felhivas-a-magyar-nemzeti-filmalap-kozhasznu-nonprofit-zrt-tortenelmi-jatekfilmterv-programjaban-valo-reszvetelre

Megköszönnénk, ha ötleteikkel szerkesztőségünket is bombáznák, hogy minél több remekbe szabott témát futtathassunk meg, így segítve a kiválasztást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét