Kérdések Orbán “bűvös” heteséről?

Orbán mester vasárnap hétpontos mézesmadzagot húzott el népe orra előtt, amit a helyszínen hangos és lelkes üdvrivalgás fogadott. Az átszellemült arcokon látszott, hogy a párthűség-alapon válogatott társaság egy tagjának sem jutott eszébe picit mélyebben belegondolni az ígéret-cunami megvalósításának rejtelmeibe.

Tapsvihar és ámulat – ez volt a cél!

Pedig a hangzatos ígéretek nagyon sok sebből véreznek. A bejelentés semmi konkrétumot nem tartalmazott azon kívül, hogy kolbászból lesz a kerítés. Röpködtek a milliárdok mindenre, ami szem-szájnak ingere lehet, de valóban ennyire átverhetőek vagyunk? Semmit nem tanultunk a temérdek betartatlan Orbán-csodából? Hányszor kell a magyarnak pofára esni ahhoz, hogy észrevegye, hogy egy nagy játszma kicsi bábujaként tologatja a megválasztott rezsim kénye-kedve szerint?

Első blikkre felvetődő kérdések

1.) Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő 10 millió összegű kedvezményes kölcsönben részesül. Minden gyereknél egy évre felfüggesztik a törlesztést, három után elengedik a fennálló tartozást.

Emlékeznek? Volt idő, amikor azért vállalt gyereket az ember fia-lánya, mert őrülten szerelmes volt a párjába és egyetlen vágya volt csupán, hogy közös gyermekeik születhessenek, akiket maguk nevelhessenek szépre, jóra, ki-ki saját felfogása, életszemlélete szerint.

Új idők új szele? Ostobaság! Ma sincs ez másként, de a miniszterelnök kedvezményes kölcsönt ajánl, amiről persze nem mondja meg, hogy

  • melyik banktól kell felvenni,
  • milyen futamidő alatt kell visszafizetni,
  • mi történik, ha elválnak a szülők
  • mi van akkor, ha elveszíti egyikük, vagy mindketten a munkájukat és nem tudnak törleszteni
  • mennyi kamatot számítanak fel
  • mire lehet fordítani a felvett hitelt
  • mi a kezdődátuma a hitelezésnek
  • mekkora fizetést kell produkáljanak a felvevők, hogy megkaphassák
  • jár-e azoknak, akik még tanulnak
  • mi történik, ha nem lehet gyereke a párnak

2.) Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét. 

Halkan jegyezzük meg, hogy nincs ingyen leves, egyszer vissza kell fizetni a felvett hiteleket! Amelyik pedig a “vissza nem térítendő” kategóriába tartoznak, azt Ön, meg Ön, meg Ön (és így tovább) fizetik ki a kedvezményezettek helyett.

3.) A második gyermek születésekor 1, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzálog-hiteléből.

Olyan, hogy “állam pénze” nincs. Pénze Önnek van, meg a szomszédjának, meg a gyermekének és a szüleinek. Amiről a beetetés azt mondja, hogy az “állam átvállalja”, az azt is jelenti egyben, hogy a fent említettek perkálják ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük