Önkritikát gyakorol az FBI – Jó, hogy a magyar szolgálatok sokkal profibbak

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elfogadja az igazságügyi tárca jelentését a Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter és demokrata párti elnökjelölt hivatali levelezésének vizsgálata során elkövetett hibákról. Ezt Christopher Wray FBI-igazgató jelentette ki hétfőn a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán.

Wray: “Az FBI tanult a hibáiból, többé nem követi el ezeket”

A bizottság az igazságügyi minisztérium múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott belső jelentését, az ebből az FBI berkein belül levont következtetéseket vitatta meg. A jelentés a tárca belső vizsgálatának megállapításait tartalmazta.  A téma  az FBI és korábbi vezetője, James Comey követett-e el hibákat a Clinton-levelezés vizsgálatakor.
Christopher Wray szerint, sokkal szigorúbban kell kezelni a különlegesen érzékeny nyomozások ügyeit. Új szabályozás készül a sajtóval történő kapcsolattartásra, és elrendelték a munkatársaknak, hogy a politikai elfogultságnak még a látszatát is kötelezően el kell kerülniük.

Magán és közügyek

Azt vizsgálták Hillary Clinton magánszerverén bonyolított levelezés nyomán kerülhettek-e titkosított információk illetéktelen kezekbe. A 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában Comey nyilvánosan bejelentette, hogy újraindítják a nyomozást. Comey szerint tényekre bukkantak. Ezzel – bár a jelentés szerint a szakember lépéseit nem motiválták politikai okok – a volt igazgató megsértette az FBI szabályzatát.

A jelentésből a többi között kiderült az is, hogy az FBI munkatársai belső levelezésükben arról értekeztek, hogy “Donald Trumpból soha nem lesz elnök”, mert “meg fogjuk állítani”.
A szenátusi meghallgatáson a törvényhozók vitába keveredtek egymással a jelentés tartalmát illetően.

(forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük