Az ismert operatőr nem vissza-, hanem a Freeszfe-nek adja a Káslertől kapott díját és a velejáró pénzt! - Városi Kurír

Sorting by

×

Az ismert operatőr nem vissza-, hanem a Freeszfe-nek adja a Káslertől kapott díját és a velejáró pénzt!

Március 15 körül a regnáló kormányokra rendre rájön a kitüntethetnék. Nem volt ez másként 2021-ben sem. Idén Kásler miniszter egyes szám első személyben művészeti kitüntetéseket osztott. 

Hirdetés

Az ember … nem mehet el szó nélkül a tény mellett,

“Sára Sándor egyike a valaha élt legnagyobb magyar operatőröknek. Tényleg nagy megtiszteltetés a róla elnevezett díjban részesülni. Középiskolás koromban láttam először Feldobott Kő című önéletrajzi ihletésű filmjét, és mint sok más tizenévesre, aki erre a pályára készül, rám is elementáris hatással volt. Az ötvenes évek elején játszódó film expozíciójában a főhőst, Balázst, mivel apja börtönben van, nem veszik fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ezért átmenetileg más pályára kényszerül, és ez a kényszerpálya olyan élményekkel és tudással gazdagítja, ami alapjaiban határozza meg későbbi filmkészítői attitűdjét .

Ha az ember ilyen filmeken nő fel és komolyan is veszi őket, akkor akármilyen büszke is erre a díjra, sajnos nem mehet el szó nélkül a tény mellett, hogy az a minisztérium, amely ezt a díjat nekem adományozta, néhány hónappal korábban alma materemet, a már említett Színház- és Filmművészeti Egyetemet, megfosztotta az autonómiától és az ott tanítók és tanulók egyértelmű és látványos tiltakozása ellenére, az Egyetem irányításával saját politikai végrehajtóit bízta meg.

Azt érzem, hogy erre a helyzetre valahogy reagálnom kell,

ezért a díjat és az esetleges vele járó anyagi juttatást a Freeszfe Egyesületnek ajánlom fel. Ezzel egyszerre próbálom kifejezni együttérzésemet és hálámat ennek a közösségnek, a valaha volt iskolámnak, ahol többek között Sára Sándor és én is elsajátítottuk ennek a szakmának az alapjait, valamint leróni tiszteletemet Sára Sándor életműve előtt”

– írta Rév Marcell operatőr március 15-én délelőtt a Facebookon.

Rév Marcell egyebek mellett a Jupiter holdja, a Fehér isten magyar filmek és a nagy feltűnést keltő Eufória című amerikai sorozat több hazai és nemzetközi díjat elnyert operatőre.

(A Freeszfe egyesület a színművészeti egyetemet elfoglaló kormányközeli akciók ellen létrejött civil szerveződés.)

Dua Lipa-videoklip

Ez a Titanic katasztrófáját mutatja be egy homár szemszögéből és aminek társoperatőre Rév Marcell.

A Freeszfe Egyesület munkájában is részt vesz:

Megkerestek, és igent mondtam. Itt leszek Amerikában, de valahogy megoldom, hogy tudjak kurzust tartani. Nagyon lelkes vagyok tőle.

-mondta el nagyinterjújában a 24.hu-n.

 

freeszfe-nek ajánlja díját az operatőr
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Az ismert operatőr nem vissza-, hanem a Freeszfe-nek adja a Káslertől kapott díját és a velejáró pénzt!

  • 2021.03.15 - 15:16
    Közvetlen hivatkozás

    Huhú…Ha ezt tudta volna a rezsim,hogy hova kerül a díj,meg a pénz,másnak adták volna.Egy igazi,hithű seggnyaloncnak. Minden elismerésem Rév Marcellé,hogy ezt a hatalom ellenében meglépte.Ez egy igen becsülendő,tökös lépés volt.Tiszteletreméltó……

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.