Miközben az Orbán család és strómanjainak karácsonyfájára valószínűleg a legújabb kastélyok, kikötők és jachtok fotója kerül, sok családban keserű a karácsony. Tudatos kormányzati döntések eredménye az, hogy ma Magyarországon 10 gyerekből 4-et fenyeget a szegénység – írja Spät Judit blogbejegyzésében.
[mnky_ads id=”3427″]

Nem a véletlen műve

Egyre többeknek már az is komoly terhet jelent, hogy legalább az ünnep estéjén legyen meleg étel és meleg szoba egyaránt. Egyre mélyül a szegénység: az Orbán-kormány 8 évének meghatározó jellemzője a szegény-ellenes politika.

A „Magyarország jobban teljesít” sikerpropaganda sem tudja elfedni, hogy egyre inkább kettészakad a társadalom. Számos különböző friss felmérés is azt mutatja, hogy 3-4 millió magyar él szegénységben, vagy billeg a szegénység peremén. A legrosszabb helyzetben egyébként a közvélekedéssel szemben nem is az idősek vannak, hanem a gyerekek és az alacsony iskolai képzettséggel rendelkezők, az előbbiek körében 40, az utóbbiaknál 50% fölötti a nélkülözők aránya.  A legfájóbb viszont az, hogy mindez nem valami elháríthatatlan külső csapás eredménye, hanem tudatos kormányzati politikáé. Orbánék azt a 2 millió embert tömik pénzzel 8 éve, akiknek lojalitása hatalmon maradásuk legfőbb biztosítéka. A többiek nem számítanak, a cech nagy részét pedig a szegények fizetik.

Az alábbiakban 10 konkrét példán keresztül mutatom be Orbán szegény-ellenes politikáját. Mindegyik pont mellé képzeljünk egy stadiont, a vizes VB-t, néhány lőteret vagy a Várkert Bazárt és utána gondolkodjunk el rajta, hogy számunkra melyik lenne a fontosabb. 

 1. 10 éve változatlan összegű szociális ellátások és nyugdíjminimum: 2008 óta nem emelkedett sem a családi pótlék, sem a gyes, sem a nyugdíjminimum, sem bármely más ez utóbbihoz kötött szociális juttatás értéke. Ez alatt az idő alatt vásárlóerejük 1/3-át veszítették el ezek az ellátások. Így 10 éve változatlanul 28 500 forintból, plusz a 12 200 forintos családi pótlékból kell megélnie mondjuk egy gyermekét egyedül nevelő anyának, ha a gyed lejárta után nem tud visszamenni munkahelyére.

2. Egykulcsos személyi-jövedelemadó: Orbánék egyre nyíltabban mondják ki szociálpolitikájuk vezérlő elvét: Aki nem dolgozik, az ne is egyék! Azonban az egykulcsos adórendszerük épp arra bizonyíték, hogy még azok is egyre kevesebbet ehetnek, akik dolgoznak, gyakran nagyon is keményen. Az alacsony keresetűek ugyanis, ha nem tudják a gyermekek utáni adókedvezményt igénybe venni, lényegesen rosszabbul járnak az új rendszerben. Például bruttó 130 ezer forint fizetésből 2010-ben kb. 95 ezer forintot kaphattak kézhez. 2017-ben ugyanebből csupán 86 ezer forint a nettó. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy időközben volt kb. 15% infláció is, akkor még nagyobb a különbség: havonta közel 23 ezer forintot bukik a munkavállaló. 

3. Szegényellenes oktatáspolitika: bár beszélhetnék a szakiskolák lebutításáról vagy a tankötelezettségi korhatár leszállításáról, valójában nem érdemes egyes intézkedéseket kiemelni. Az új „köznevelési” rendszer egészében rossz minden gyereknek, de a hátrányos helyzetből indulóknak különösen. Minden nemzetközi mérés azt mutatja, hogy a magyar iskolák nemhogy nem csökkentik, hanem még növelik is az otthonról hozott különbségeket. A minőségi középfokú oktatásból kiszorulók nagy részének az útja a kilátástalan közmunka programba vezet. 

4. Közmunka zsákutca: A közmunkából alig van kiút. A szigorú szabályok a valóságban nem segítik azt, hogy a munkanélküli valódi munkahelyet találjon, sőt, a közmunka ideje alatt ideje sem marad az álláskeresésre vagy arra, hogy számára hasznos továbbképzésen vegyen részt. Eközben a közmunkabért évek óta alig emelik, míg 2012-ben a közmunkások a minmálbér 77%-át kapták meg, 2017-ben már csak a 64%-át, havi nettó 54 ezer forintot. 

5 Rezsicsökkentés a medencefűtéshez: Mindenki örül neki, ha kisebb a rezsi számla, nem csoda, hogy siker a rezsicsökkentés. A baj csak az, hogy ebből azoknak jut a legtöbb, akik a leggazdagabbak, nincsen a támogatásnak felső határa. Eközben nincsen támogatás tűzifán és rendkívül kicsi a szociális tűzifa keret. Az energetikai korszerűsítésre adott Otthon Melege programban pedig csak morzsákat hullat a kormány, és semmilyen rászorultsági feltételt sem vesz figyelembe a támogatás kiosztásánál. 

6 A fogyatékossággal élők és gondozóik kirekesztettsége: Nemcsak a fogyatékossággal élők, de az őket ápoló családtagok és a hivatásos gondozóik is a világtól elzárva, többnyire szegénységben élnek. EU-s tízmilliárdokból elindult a nagy intézmények kitagolási programja, azaz az ápoltak emberléptékű lakásotthonokba történő áthelyezése. Azonban mára kiderült, hogy brüsszeli pénzt megint csak elpazarolják/lenyúlják: luxusáron, férőhelyenként 9 millió forintért építenek otthonokat a világtól elzárt, távoli helyeken. 
[mnky_ads id=”3808″]
7 A nyugdíj melletti munkavégzés tilalma: Sok nyugdíjas tudna és szeretne még dolgozni a nyugdíj mellett. Egy részük azért, mert szereti hivatását, egy másik részük viszont azért, mert nem tud a nyugdíjából megélni. A nyugdíj melletti munkavállalás tilalma megfosztja őket annak a lehetőségétől, hogy javítsanak saját helyzetükön. 

8 Luxuslakások vásárlásának támogatása: A kormány által büszkén mutogatott CSOK program is azoknak ad bőven, akiknek már eleve több van. Akár 2. vagy 3. újépítésű lakást is lehet venni a 10+10 milliós támogatással. Eközben a használt lakás vásárlására sokkal kisebb támogatást lehet kapni, a devizahitelesek jelentős részének továbbra is rendezetlen a helyzete és a bérlakás állomány növelésére pedig lényegében nem jut pénz. 

9 Hajléktalan = bűnöző? Az Orbán-kormány ahelyett, hogy a hajléktalanság megelőzését és csökkentését segítené, szinte bűnözőként kezeli a hajléktalanokat. Kitiltják őket a közterületekről, rácsot szerelnek a padokra, mindent megtesznek, hogy eltüntessék szem elől azokat, akik nem illenek a sikersztoriba. Eközben csak látszatintézkedéseket hoznak a hajléktalanság megelőzésére: a választási évben április 30-ra tolták ki a téli kilakoltatási moratóriumot, nehogy a lakásukból kirakott gyerekek fotói felzaklassák a szavazókat. Ugyanakkor továbbra sem gondoskodnak krízis elhelyezésről sem, így akár kisgyerekek, akár fogyatékossággal élők, akár idős emberek is az utcára kerülhetnek.

10 Minimálbér alatti bérek a szociális ágazatban: Egyre nagyobb szegénységben élnek azok, akik feladata a szegények, elesettek segítése lenne. A szociális ellátásban az elmúlt 10 évben drasztikusan csökkentek a bérek, ma már átlagosan csupán pár száz forinttal keresnek többet a minimálbérnél az itt dolgozók, ami jelentős szakemberhiányhoz is vezet. 

Spät Judit

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét