Sorting by

×

Orbán 2018-ban megfenyegette az Európai Néppárt vezetőit, majd alig két év múlva kirúgták

New York Times: Orbán 2018-ban megfenyegette az Európai Néppárt vezetőjét „Ha megpróbáltok kirúgni, tönkreteszlek titeket” – közölte Orbán 2018-as választási győzelme után az Európai Néppárt akkori vezetőjével, Manfred Weberrel az amerikai lap szerint- idézi az ATV portálja.

Az Európai Unió sokáig hagyta, hogy a magyar miniszterelnök uniós forrásokból építgesse a maga illiberális államát

A fentieket a New York Times cikke állítja. Mint írják, ennek most lehet vége, ha megszületik az Európai Unió Bíróságának döntése arról, kötheti-e az alapértékek megvalósulásához az Unió a tagállamoknak folyósított támogatások kifizetését. A lap szerint jelenlegi és egykori uniós hivatalnokokkal készült interjúk vázolják fel, hogy Orbán Viktor és az általa irányított állam megítélése folyamatosan változott meg értetlenkedő szívélyességből abba a felismerésbe, hogy Orbán Magyarországa komoly belső fenyegetést jelent – állítja a hvg.hu a cikkre hivatkozva.

„Orbánt a 2015-ös menekültválság szabadította fel”

– mondta a lapnak Mark Leonard, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának igazgatója.

„Hirtelen többeket kezdett képviselni azzal, hogy a menekültügyek szélesebb kérdéseiben szólalt fel, amivel támogatókat szerzett Németországban, Ausztriában, valamint a többi közép-európai államban és ez hatalmat adott neki”

– fogalmazott az igazgató.

Európai Néppárt

Orbán Viktor és az Európai Néppárt küzdelme is szóba kerül a cikkben, amely végül azzal zárult, hogy 2021 márciusában a Fidesz kilépett a pártcsaládból. Ám korábban, még a 2018-as választásokon aratott győzelme után a magyar kormányfő egy beszámoló szerint olyan mámorban, mintha szteroidokat nyomtak volna bele, azzal fenyegette a párt akkori vezetőjét, Manfred Webert, hogy

„ha megpróbáltok kirúgni, tönkreteszlek titeket”

– idézi a hvg a NYT-t.

Lengyel szövetség

A lisszaboni szerződés hetes cikkelye szerint megvonható az Unió egy tagállamától az adott a szavazati jog, ám csak akkor, ha a többi tagállam egyhangúan így dönt. Mivel azonban Lengyelország nem járult hozzá Magyarország szankcionálásához, az Uniónak nem sok eszköze maradt az országunkkal szemben.

Most azonban az Európai Unió Bíróságának kezében van a döntés, hogy kijelentik-e: Magyarország és Lengyelország támogatásait ahhoz kötik, hogy az országokban megvalósulnak-e az uniós alapelvek.

(Forrás)

Kapcsolódó

 

Orbán

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.