Sorting by

×

Orbán, a békemisszionárius – Látja maga előtt?

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában az MTI tudósítása szerint.

Kölcsönös “jó fejek vagyunk….”

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette,

biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés.

Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy

a látogatása “békemisszió” is,

az Európai Unió részéről

“készen állunk egy ésszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.

Orbán: amúgy mindenért köszi….

A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében

– tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt. Emlékeztetett arra, hogy 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság. Az elmúlt 13 évből

“nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában”

Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is. A közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni.

“Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt”

– jelentette ki Orbán Viktor. Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják. Mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán Viktor egyebek között leszögezte, hogy

a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés “ragyogóan halad”, a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek. E téren is vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére.

Vlagyimir Putyin szerint

a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt. Az atomenergetika mellett a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között.

Kapcsolódó

 

Orbán, a békemisszionárius - Látja maga előtt?

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.