Orbán, a birodalmár…..

Tudták, hogy a regnáló magyar miniszterelnök nem először jár hétfőn a Fehér Házban? Bizony még fiatal és demokrata korában – 1998-ban – érte az első megtiszteltetés nem mással ülhetett akkor kamerák elé, mint Bill Clintonnal.

Miért hálálkodott akkor…?

Orbán Viktor hétfői washingtoni látogatása előtt úgy gondoltuk, érdemes felidézni 1998-as találkozóját Bill Clintonnal, amelyet a New York Times riportere, Patrick Kingsley osztott meg a Twitteren – írta a nepszava.hu.

A miniszterelnök akkor hálálkodva beszélt arról, hogy az Egyesült Államok támogatta Magyarország NATO csatlakozását, ezzel biztosítva az ország biztonságát és nemzeti függetlenséget.

“Orbánnak semmi keresnivalója a Fehér Házban”- írta a Washington Post

Mit akar most?

Orbán-kormány gyakorlatilag két és fél éve vár a “megtiszteltetésre”. Trump és Orbán az amerikai közlemény szerint kereskedelemről, az energiáról és a kiberbiztonságról fog tárgyalni, valamint szóba kerülnek majd a NATO-tagság kötelezettségei is.

Lefordítva ez annyit jelent, hogy felvetődik a fegyvervásárlás és az orosz befolyás kérdése, esetleg amerikai-román kitermelésű gáz megvétele a Fekete-tengerről, valamint az sem kizárt, hogy Trump a magyar miniszterelnök orrára fog koppintani, amiért a védelmi kiadásaink még mindig nem közelítik meg a NATO-tagság által megkövetelt két százalékot.

A fentieken kívül eddig semmilyen információ nem szivárgott ki

Ez nem meglepő, hiszen egy ilyen jelentőségű tárgyalás esetében mindkét fél kínosan ügyel arra, hogy sehol ne jelenjenek meg bizalmas részletek. Az sem véletlen, hogy csak most hozták nyilvánosságra a látogatás tényét, az Egyesült Államok elnökének és legfelsőbb vezetőinek esetében nem példa nélküli, hogy az utolsó pillanatban mondanak le valamit.

A washingtoni találkozót hivatalosan körülbelül fél órásra tervezik,

de – mint a legtöbb hasonló kétoldalú tárgyalás – szinte biztos, hogy hosszabb lesz. Úgy tudjuk, Orbánt külügyminisztere, Szijjártó Péter kíséri majd el, de mint minden hasonló alkalomnál, ott lesz Szabó László washingtoni magyar nagykövet, sőt az sem kizárt, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is tiszteletét teszi. (forrás: hvg.hu)

A szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke,

James E. Risch és a párt 2016-os elnökjelölje, Marco Rubio közös levelet írt a bizottság rangidős demokrata tagjával, Robert Menendezzel és Jeanne Shaheennel. A négy szenátor aggodalmát fejezi ki a magyar demokrácia leépítése miatt, és

felszólítja Donald Trumot, hogy ezt tegye szóvá Orbán Viktorral közös találkozóján.

levél felsorolja azt a számos nemzetközi szervezetet, amelyek dokumentálták, ahogy Magyarországon „a szabadság, a joguralom és a kormányzás minősége gyakorlatilag minden mutató szerint hanyatlik.”

Külön bekezdésben térnek ki rá, hogy Magyarország NATO-tagként mennyire közel került Oroszországhoz. Felróják az energiafüggőségünket, a letelepedési kötvényeket és a Nemzetközi Beruházási Bank ideköltözését.

A levél végén a szenátorok felidézik 1956 és 1989 emlékét, és kijelentik, hogy szolidárisak a magyar néppel. Az amerikai elnököt pedig arra kérik, hogy maradjon hű a demokratikus értékekhez akkor is, amikor Orbánnal találkozik. (forrás: 444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük