Sorting by

×

Orbán: a felelősség kérdését későbbre kell halasztani

A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Nagy Katalin: Ahogy a hírekben hallottuk, az Egyesült Királyságban már hárommillió embert beoltottak. Magyarországon a beoltottak száma, körülbelül 100 ezer. Nyilván különbség van az országok között, az Egyesült Királyság jóval nagyobb, mint Magyarország, de mégis óriási a különbség. Mi ennek az oka?

Orbán Viktor: “…Nagy-Britannia beoltotta lakosságának körülbelül 4 százalékát, az unióban meg 1 százalék alatt vagyunk, és nem azért, mert a mi orvosaink rosszabbak lennének, mint a briteké, hanem azért, mert nincs elég vakcina Európában, ami elvezet ahhoz a kérdéshez, hogy jó döntést hoztunk-e, 27 miniszterelnök közösen, amikor közös vakcina-beszerzés mellett döntöttünk. Mert aki nem vesz részt ebben a közös vakcina-beszerzésben, hanem a saját útját járja, Izrael vagy éppen Nagy-Britannia, azok előrébb vannak, mint mi, de szerintem baj idején, amikor válság van meg pandémia, akkor a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, hogy miért van ez így. Ahelyett, hogy most elkezdenénk mutogatni Brüsszelre, lobogtatnánk ezeket a számokat, amelyek sajnos elég nyilvánvalóak, és a frusztrációnkat, ami emiatt elég magas, azt a brüsszeliekre, meg a brüsszeli bürokratákra fordítanánk, e helyett ebből próbáljunk inkább valami alkotó energiát létrehozni, és szerezzünk vakcinát.”

Hogyan állunk az orosz meg a kínai vakcinával?

“Most a kínai vakcinával az a helyzet, hogy az van, és tömegesen is tudunk szerezni, tehát ezek a csatornák meg vannak nyitva. Ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van. Vizsgálatok vannak, most is vannak kint, Pekingben embereink, úgyhogy nagyon remélem, hogy néhány napon belül erre a kérdésre a magyar egészségügyi hatóságok egyértelmű választ tudnak adni. Ma feltettem azt a kérdést, hogy mit is vizsgálunk igazából? Azt vizsgáljuk-e, hogy esetleg nagyobb kárt okozunk-e egy ilyen vakcinával, mint a baj, amit el akarunk hárítani? Mert a magyar emberek, én magam is, mindenki ettől fél, hogy hátha kapunk egy olyan ismeretlen oltást, amiből nagyobb baj lesz, mint az a betegség, mint amit az a betegség okozott, amit egyébként a vakcinával el akartunk kerülni. És az operatív törzsön ma egyértelműen az hangzott el, hogy nincs ilyen kockázat, ami annál is inkább logikus, hiszen tízmilliószám oltják már a saját népüket a kínaiak is meg az oroszok is.”

Kicsit túlzok: itt van több mint egymilliónyi kínai vakcina

“Úgyhogy én a hatóságokat arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak a-t, vagy b-t, mert itt van több mint egymilliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel – kicsit túlzok –, néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír.”

Európa: a harmadik hullám rárúgta az ajtót az ott élőkre

“…az oltási terv szerint haladva tovább a harmadik kategória a hatvan év feletti, krónikus betegségben szenvedő honfitársainknak a csoportja. Itt három nagy betegségcsoport alapján jelölték ki őket, ez egyébként 1 millió 756 ezer embert jelent. Tehát az oltási terv harmadik kategóriájába ennyien tartoznak, ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, ha meglenne az engedély, és akkor őket meg tudjuk menteni, vagy ki tudjuk menteni a kockázatból.”

Áteresztő képesség

“…ha az emberek jelentkeznek, és megjelennek az oltáson, tegyük fel, aránylag fegyelmezetten, tehát nem napos késesekkel, hanem az adott időablakon belül, akkor egy közepes tempóban egy nap alatt, hétvégi, tehát szombat-vasárnapról beszélek, legalább 500 ezer embert tudnak garantáltan beoltani a magyar közigazgatás, illetve egészségügy emberei. Ez a nyugodt tempó. Ez azt jelenti, hogy egy hétvégén ez legalább másfélmillió ember, nagyjából ennyien jelentkeztek, tehát amit én mondtam, hogy amennyien jelentkeznek, bár ha a szám megnő, akkor persze ez már így nem igaz. De a mai tudásunk szerint, aki jelentkezik, vagy eddig jelentkezett, azokat egy hétvége alatt – péntek, szombat, vasárnap, esetleg csütörtök is – meg tudjuk oldani.”

Nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy én mit csináljak

“Meghal minden nap száz fölötti magyar ember. Máshol is vannak miniszterelnökök, akik hazafinak tartják magukat, és fontosabb a saját polgáraik egészsége meg élete, mint valami brüsszeli bürokrata véleménye.”

A magyar egészségügyi rendszer nemhogy nem omlott össze, az meg sem rendült

“Tehát nagyon nagy meló volt, már elnézést a kifejezésért, tehát az ápolónők meg az orvosok szerintem emberfeletti teljesítményt végeztek, tehát én magam is sok kórházban jártam, és azt kell mondanom, hogy fantasztikus emberekkel találkoztam, és tényleg ők tartják a hátukon az egész rendszert. De tartják, és a magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, itt egyetlen ember sem maradt ellátatlanul azért, mert orvos vagy ápolónő ne lett volna, ne végezte volna el a dolgát, ne lett volna lélegeztető készülék vagy éppen ágy. Tehát azért a mi egészségügyünk, amit mindig kritizálunk, magyarok vagyunk, persze, hogy kritizáljuk, tehát a mi egészségügyi rendszerünknek az ütésálló képessége, a biztonság, amit tud adni baj esetén a választópolgárainknak, nemzetközi összevetésben megállja a helyét. Az orvosaink meg az ápolónőink szerintem valahol az élmezőnyben vannak.”

Orbán: amikor lesz vakcina, akkor tudunk, tudok felelősséggel időpontot ajánlani

“Addig, amíg nincs vakcina, addig nem tudunk időpontot mondani. Amint lesz vakcina, azonnal jelentkezni fogunk azoknál, akik regisztráltak, ahogy az Ön regisztrációja alapján nyilvántartásba vettük, megérkezett a vakcina, ekkor és ekkor, itt és itt jelenjen meg.”

Egy építőkocka hiányzik

“A pénzügyminiszterrel nehéz tárgyalásaim vannak, de azt eldöntöttük, megvan a döntés arra, hogy legkésőbb 2022. január 1-jétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, azoknak teljes jövedelemadó-mentességet adunk. 130-150 milliárd forintba fog ez körülbelül kerülni, de fontosnak érzem, hogy a nyugdíjasok után a fiatalok is kapjanak egy komoly lehetőséget. A családi ügyekért felelős miniszter asszony számolja most, hogy hol legyen az a határ, ameddig, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt a fiatalok számára, nem példátlan ez, láttam már országot – a lengyeleknél például –, ahol ezt bevezették, és úgy láttam, hogy sikeres. Tehát a 25 éves kort elérő embernek mégis megvan a tanulási lehetősége, szakmai ösztöndíjakat is kaphat, van egy csok, amivel elindulhat, lesz, illetve megvan a babaváró hitel, és 25 éves koráig nem kell fizetni a munkája után szja-t, jövedelemadót, esély van arra, hogy egy ilyen ember 25 éves korára a saját lábára álljon, önálló életet tudjon indítani és komoly emberként vágjon a következő ötven-hatvan-hetven évbe. Úgyhogy ha ezt még oda tudjuk illeszteni, ezt legkésőbb január 1-jével mindenképpen szeretném ezt az intézkedést bevezetni…”

Forrás: kormany.hu

hajléktalan

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.