Orbán, a hős honvédő – vagy mégsem? – Jófejségnek álcázott fegyverletétel

Emlékeznek még a minden Fidesz-csapból folyó “Brüsszelezésre”, amit az EP választás előtt hónapokban a Fidesz-kommunikáció lenyomott? Nem tudott úgy kinyílni egy rügy, amelyről ne úgy számoltak volna be, hogy a vége odakanyarodjon, hogy “bezzeg Brüsszel”! Hétfő óta, mintha elvágták volna. Ezt erősítette a csütörtöki Kormányinfó is.

Gyurcsány Ferenc szerint végre tiszta vizet kell önteni a pohárba, mert

aki szélsőséges nacionalista, populista, az ne maszkírozza magát demokratának.

Mégsem lesz közigazgatási bíróság!

Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette, hogy mivel rengeteg nemzetközi támadás érte a kormányt miatta, bizonytalan időre felfüggesztik a közigazgatási bíróságok létrehozását. A kritika tárgya a bírói függetlenség korlátozása volt (a közigazgatási bírók kinevezésében igen nagy szerep jutott volna Trócsányi László igazságügy-miniszternek, aki a Fidesz EP-listáját vezette, és Orbán uniós biztosnak is őt jelöli). Az ilyesmire pedig elég érzékeny az unió: nemcsak Lengyelországnak, de Romániának is engednie kellett ezzel kapcsolatban.

Sajtó-simogató

Ezzel párhuzamosan nemcsak a bíróságok, de a sajtóviszonyok miatt is rengeteg kritika érte az Orbán-kormányt, főleg a németek részéről. Ezért aztán adócsökkentésnek álcázva Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön azt is bejelentette, hogy 2022-ig nullára csökkentik a médiacégek megszűnésével fenyegető reklámadó kulcsát. A reklámadó a legjobban talán az RTL Klubnak fájt Magyarországon, amely a Bertelsman-csoport, Európa legnagyobb médiacégének tagja. A Bertelsmannak pedig nagyon jó kapcsolatai vannak a Néppárthoz, a parlamenthez és az Európai Bizottsághoz is.

A Fidesz tehát elkezdett hátrálni, annyira, hogy csak az egyik megalkuvásukat tudták valami másnak csomagolni. A reklámadóra rá lehet fogni, hogy egy nagy adócsökkentési csomag része, a különbíróságokkal kapcsolatban viszont Gulyás is elismerte: a halasztás célja, hogy javítsa az európai pozícióikat.

Fontos az is, hogy mindkét intézkedés ideiglenes:

Nehezen gondolhat másra a két intézkedés kapcsán az ember, minthogy a Fidesz kapaszkodik, hogy elkerülje a kizárását a Néppártból, és így a magyar kormány eljelentéktelenedését az európai politikában.

CEU

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször elmondta, a kormány nem áll az útjába annak, hogy a CEU és a bajor TUM műszaki egyetem együttműködjön, ahogy ezt korábban a kormány kifejezte többször. De szerinte a bajor jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a TUM együttműködjön a CEU-val, és így a CEU Budapesten maradva kiadhasson amerikai diplomát – ugyanis a bajor törvények ugyanolyanok, mint a magyar lex-CEU.

A hvg.hu megkérdezte Enyedi Zsolt CEU-rektorhelyettest, hogy mi a helyzet, mi ebben az igazság. Enyedi azt mondta, abszurdnak tűnik, amit Gulyás Gergely mond. A CEU és a TUM megkötött egy együttműködési tervet, kidolgozta, milyen területeken tud együttműködni a két intézmény. A labda most a kormány oldalán pattog: írásos garanciát kellene adnia, hogy a CEU továbbra is kiadhat amerikai diplomát Budapesten.

A CEU és a TUM azután állapodott meg, hogy Manfred Weber Budapesten közölte, a bajor állam megoldhatná a régóta megoldásra váró, az Európai Néppártnak olyan fontos CEU-ügyet. Úgy tudni, három katedrát finanszírozna a bajor állam a CEU-n. A CEU egy része ezzel együtt is Bécsbe költözik ősszel. Korábban a kormány azt mondta, a CEU nem fair körülmények között működik, feltételeket szabott emiatt az egyetemnek a lex-CEU-ban, de ezek megvalósulását nem volt hajlandó ellenőrizni.

A kérdés az, hogy ezeket az intézkedéseket vajon már a Néppártból, egyenesen Németországból kérték, vagy a Fidesz magánszorgalomból helyezkedik, illetve hogy fognak-e még ezenkívül is konkrét kérések érkezni, és tesz-e a Fidesz további konkrét engedményeket.

A Fidesz megnyerte ugyan a magyar választást, de az európait elvesztette

A mostani bejelentések ennek beismerése, ahogy azé is, hogy Orbán hajlandó megfizetni a néppárti tagság további árát. És lehet, hogy a számla ennél nagyobb is lesz.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük