Sorting by

×

Orbán a kínai vakcinával oltatná a 60 év feletti – ő hány éves is?- krónikus betegeket – a focisták is ebből “oltakoznak”?

A kormányfő szerint a kínai oltóanyagot nagy mennyiségben hamarabb be tudnánk szerezni. „Akik idáig jelentkeztek, azokat egy hétvége alatt be tudjuk oltani” – mantrázta a már csütörtökön hangoztatott lufit Orbán miniszterelnök. Esetében nagy mázli, hogy esélye sincs bizonyítani állítását.

Az operatív törzsről estem be ide, friss számot tudok önnek mondani: 105 728 embert oltottunk be. Az oltókapacitásunk jóval nagyobb, mint amennyi vakcinánk van, nem azért nem haladunk gyorsabban, mert ne tudnánk, hanem mert nincs elég vakcinánk”

– ezzel indította szokásos pénteki interjúját a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Nagy-Britannia már a lakossága 4 százalékát oltatta be, az Európa Unió pedig csak egy százalék alatt van. Szerinte ez azért lehetséges, mert nincs elég oltóanyag.

Jó döntést hoztunk-e, a 26 miniszterelnök közösen?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök. Szerinte ahelyett, hogy elkezdenénk mutogatni Brüsszelre, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra fordítanánk, próbáljunk alkotó energiát létrehozni, szerezzünk vakcinát.

Orbán szerint van kínai vakcina, tömegesen is tudnak szerezni, csak az kell, hogy az egészségügyi hatóságok elfogadják

Mit tudunk ma a kínai vakcináról, és milyennek mutatkoznak a máshol kifejlesztettekkel összehasonlítva?

Miként működik a Sinovac vakcinája?

A pekingi székhelyű biogyógyszerészeti vállalat (Sinovac) terméke az „inaktivált” vakcina, a CoronaVac. Ez a védőoltás elölt vírusrészecskéket tartalmaz, ezek segítségével készíti fel a vírussal szembeni harcra a szervezet immunrendszerét, úgy, hogy közben hárítja a súlyos megbetegedés kockázatát. Ezzel szemben a nyugaton gyártott Moderna- és Pfizer-mRNS-vakcinákkal a koronavírus genetikai kódjának egy részét injektálják a szervezetbe, ezzel arra késztetve, hogy a vírus bizonyos fehérjéjét állítsa elő. Ez elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy az immunrendszer felkészüljön a támadásra.

„A CoronaVac a vakcinák hagyományosabb módszerét képviseli, amit sikerrel alkalmaznak sok jól ismert védőoltásban, mint pl. a veszettség elleniben is. Az mRNS-vakcinák új típusúak, a lakosság körében sikerrel használt más példát erre jelenleg nem ismerünk”

– mondta a BBC-nek Luo Dahai, műszaki egyetemi docens (Nanyang Technological University).

A Sinovac termékének egyik fő előnye (papíron),

hogy 2-8 Celsius-fokon, egyszerű hűtőszekrényben is tárolható, akárcsak az Oxford-vakcina, aminek előállításánál a csimpánzokat megbetegítő influenzavírus genetikailag módosított formáját használták. A Moderna-vakcinát -20 Celsius-fokon, a Pfizer-vakcinát pedig -70 Celsius-fokon kell tárolni. Vagyis, mind a Sinovac-, mind az Oxford-AstraZeneca-vakcina sokkal előnyösebb lehet a fejlődő országok számára, mert náluk valószínűleg nem volna megoldható, hogy nagy tömegben a vakcinát ilyen alacsony hőfokon tárolják.

Mennyire hatékony – vetődik fel a kérdés, amire meglehetősen nehéz ma választ adni

Egy tudományos lapban (Lancet) publikált kínai tanulmány csak az országban lezajlott első és második fázisú CoronaVac próbáról közölt információt. A dolgozat egyik szerzője (Zhu Fengcai) elmondta, minek alapján tették közzé az eredményeket: az első fázisban 144 volt a résztvevők száma, a fázis 2-ben pedig 600 – e kis próba nyomán jelentették ki azt, hogy „alkalmas a sürgősségi használatra”. Jelenleg több országban folynak a CoronaVac fázis 3 próbái. A Törökországban, Indonéziában zajló, utolsó stádiumban lévő vizsgálatok időközi (interim) adatai azt mutatják, hogy a vakcina 91,25%, illetve 65,3% hatékonyságú.

A Sinopharm december 30-án jelentette be, hogy a vakcina fázis 3 vizsgálata 79%-os hatékonyságot mutatott

Ez a Pfizer, illetve a Moderna eredményénél alacsonyabb. Ennek ellenére az Egyesült Arab Emirátusok szakemberei, miután ott nemrégiben jóváhagyták ezt a vakcinát, 86%-os hatékonyságról nyilatkoztak a náluk végzett fázis 3 próbájuk interim eredményei alapján. A társaság szóvivője nem adott magyarázatot erre az eltérésre (diszkrepanciára), és részletes eredményeket későbbre ígért. De még a fázis 3 próbák adatainak ismerete előtt már csaknem milliónyi kínainak, a sürgősségi program keretében, beadták az oltást. Dale Fisher, a szingapúri egyetem professzora egy nyilatkozatban meglehetősen „szokatlannak” nevezte, hogy oltási programot indítsanak be, még mielőtt a vakcina átment volna a próbák utolsó fázisán.

„Az a megszokott, a normális eljárás, ha megvárják a fázis 3 elemzéseit, mielőtt belefognak a sürgősségi használatba vételi engedélyezés kérelmezésébe.”

(Forrás: webbeteg.hu)

Vissza Orbán be- és kijelentéseihez

Az oltási tervről azt mondta, nemsokára végeznek az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakóinak oltásával.

“A harmadik kategória a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedők csoportja, őket három nagy betegség alapján határoztuk meg, 1 millió 756 ezren vannak. Ennyi kínai vakcinánk lenne is”

A miniszterelnök szerint

“nincs olyan kockázat, hogy esetleg nagyobb kárt csinálunk egy ilyen vakcinával, mint a betegség maga, amit el akartunk kerülni. Tízmilliószámra oltják a saját népüket oroszok és a kínaiak is. A hatóságokat arra kértem, körültekintően, a lehető leggyorsabban járjanak el.”

Azt állította, hogy ha az emberek jelentkeznek, és megjelennek az oltáson egy nap alatt 500 ezer embert garantáltan be tudnak oltani.

“Akik idáig jelentkeztek, azokat egy hétvége alatt be tudjuk oltani”

Orbán kijelentette: a kormány oltáspárti, és Magyarországon nő az oltás iránti bizalom.

Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy ne tárgyaljanak külső országokkal vakcinabeszerzésről

Erre ezt mondta a kormányfő:

“Meghal minden nap 100 fölötti magyar ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak. Máshol is vannak miniszterelnökök, akik hazafinak tartják magukat, és fontosabb a saját népük egészsége, mint a bürokraták véleménye”

A jövőről azt mondta:

“ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, akkor nyár vége, ősz, mire a megszorításokat feladhatjuk. Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját és a kínai vakcinát is választhatják az emberek, és még nem tudjuk pontosan, mennyi orosz vakcinát is, akkor talán jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket”

Orbán

átver

2 hozzászólás

  • 2021.01.15 - 14:36
    Közvetlen hivatkozás

    Azért ,mondott le a Cég vezetője, és interjúban kijelentette, “”Az orvos arról posztolt kínai Weibón, hogy a Sinopharm oltásának 73 mellékhatása van, így ez a világ legveszélyesebb oltóanyaga. köszönjük OV nak a szuper vásárlást. adassa be magának és az unokáinak /////

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.