Orbán a Mazsihisz elnökét hibáztatja, amiért az ellenzék antiszemita jelöltet indított Szerencsen

Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen pedig Heisler András elnököt tartja felelősnek azért, hogy az ellenzéki pártok a két éve még judapestező Bíró László mögé álltak be a szerencsi választáson – írja a KESMA kötelékéhez tartozó Mandiner.

Nekiment a Mazsihisznek a miniszterelnök

„Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson”

– írja a Mandiner, amelynek információi szerint

„a kormányfőben megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az ügyben.”

A portál emlékeztet rá, hogy korábbi megkeresésükre a Mazsihisz úgy reagált: a szervezet

„minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható.”

Határozatlan, gyenge?

A Mandiner forrásainak beszámolói szerint

„a miniszterelnök a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartja. Sőt, Orbán hiányolja, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, ne támogassanak egy judapestező, tetűzsúzdázó jelöltet.”

A cikkből ugyanakkor nem derül ki, miért gondolja a miniszterelnök, hogy a Mazsihisz augusztusban még

„nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra, meg tudta volna akadályozni Bíró támogatását.”

A teljes cikket itt olvashatja el.

Na és Köves Slomó?

Arról nem szól a fáma, hogy a miniszterelnök mennyire ítéli el kedvenc zsidó szervezetének vezetőjét, Köves Slomót, aki annak idején szinte azonnal befogadta a

“zsidó gyökereihez visszatérni” szándékozó Szegedi Csanádot.

A férfi egészen addig az egyik legvéresszájúbb Jobbik-vezető, sőt, a párt alelnöke és mint ilyen, egyik létrehívója volt a Magyar Gárdának. Majd, az akkor még valóban szélsőséges párt listáján egészen “megvilágosodásáig”, ami nem éppen saját elhatározásból történt, hiszen kipattant zsidó származása, jutott be képviselőnek az Európa Parlamentbe.

Szóval miniszterelnök úr, és Slomó rabbi, mit gondolnak, lehet, hogy az a bizonyos damaszkuszi út csak egyeseknek van “fenntartva”, mégpedig azoknak, akik az Önök elvbarátai lesznek.

A fentiek is ékesen bizonyítják azt a régebbi feltételezést, hogy valamennyi fontos honi zsidó szervezetre rátelepült a politika, és ők ezt önös érdektől hajtva persze nem is bánják.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke válaszul közleményt adott ki,

ami szerint a zsidó közösség legjelentősebb ernyőszervezeteként stabil szereplője a magyar közéletnek, és a hitélet és közösségszervezés mellett hagyományosan érdekképviseleti feladatokat is ellát.

Azt írta: „A magyar zsidóságot közvetlenül érintő közpolitikai és társadalmi kérdések kapcsán rendszeresen véleményt formál – különös tekintettel a konkrét antiszemita jelenségekre és emlékezetpolitikai ügyekre.Szövetségünkön belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességünk. Különösen kampányidőszakokban fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon bennünket politikai céljaira használni.Ez a hozzáállás a mérvadó egyházak esetében általánosan bevett gyakorlat, ami tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját, egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a politikai paletta minden oldalával korrekt kapcsolatokat ápolhassanak.”

Heisler azt írta, párbeszédre törekednek a magyar közélet szereplőivel, de „a Jobbikkal – annak vállalhatatlan múltja miatt – deklaráltan nincs kapcsolatunk és ezen a helyzeten nem is tervezünk változtatni”, ezt már sokszor kinyilvánították.

A közleményben az áll, hogy a Magyar Nemzet szeptember 23-i cikke után „több sajtótermék is átvette hírt, miszerint »Heisler András után több más zsidó vezető is éles kritikával illette a jobbikos Bíró Lászlót, a baloldal közös képviselőjelöltjét annak antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt«”. Heisler azt írja:

„A kampány lezárultával kijelentjük: megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, hogy antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelöltjük a választók bölcsességének köszönhetően nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe, ahol egyetlen ilyen nézeteket valló képviselőnek sincs helye.”

A közlemény szerint „Magyarországon – európai viszonylatban különösen – biztonságban él a zsidó közösség”, az intézményeit „nem érik fizikai támadások, közösségünk tagjai biztonságban érezhetik magukat, hitéletüket szabadon gyakorolhatják”.

A Mazsihisz tudja, hogy közben itt is vannak antiszemita jelenségek, de „fontos, hogy a magyar politikai elit egységesen elítéli ezeket, s a zsidóságot széleskörűen támogatja”. „Megnyugtató számunkra, hogy a magyar és az izraeli kormány baráti kapcsolatokat ápol egymással” – írja Heisler, aki szerint a kormány támogatását és partnerségét folyamatosan megtapasztalták.

gyermekpornográfiával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük