Orbán: „… a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak” – Na jó, legyen!

Változnak az idők, a köpönyegek! A fenti idézet Orbán Viktor regnáló miniszterelnök soha nem hazudó szájából származik. A bibi csak annyi, hogy 2008-ban, a gazdasági világválság idején még ellenzékben mondta. Akkor 274 forintot kellett adni egy euróért, ma 327,71 – et!

Mecsoda különbség!

Történelmi mélyponton a forint

A 444.hu szedett össze néhány miniszterelnöki megnyilvánulást az ország és a forint stabilizálásának szükségességéről és módjáról:

  • „A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak.”
  • A jelenlegi bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni. A bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.
  • A kormány az elmúlt időszakban a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont az árfolyam a reális áron 250 és 260 forint között mozgott volna, akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.
  • Elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint. Nyilván senki sem kívánja Magyarországon, „hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson”, ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.
  • Ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság, „lám Szlovénia is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát”.

Bokros Lajos: Hagyjátok abba a pusztítást!

Dübörgünk!

Mára persze minden megváltozott. 2018-ban már nem gond, ha az ország első számú közszolgája Putyin elnökhöz fordul, mert ugye a “keleti nyitás” jegyében ez természetes, vagy, ha mélyebben a tárcánkba kell nyúlni, mert a forint ott tart, ahol, vagy, ha a devizahitel törlesztését alig- vagy egyáltalán nem tudjuk kifizetni. Ugyan már! Az illiberalizmusnak ez az ára. Ja, meg persze dübörgünk!

Ön átlag alatti? Ha hiszi, ha nem, Magyarországon 340.000.- forint az átlagfizetés!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük