Orbán a pápai backstage mélyén – egy a rajongók közül

Közzétették Ferenc pápa magyarországi programját. Ahogy azt sejteni lehetett az egyházfő itteni tartózkodását nem akarja hivatalos magyarországi látogatássá tenni a melynek keretében a diplomáciai etikett szerint kéntelen lenne jó képet vágni az ország vezetővel való találkozáshoz. Különösen tartózkodik ettől a választási hajrában.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ma tette közzé közleményét Ferenc pápa rövid itt tartózkodásáról. A hír szerint a katolikus egyház feje és köre igyekszik úgy eljárni, ahogy azt egy magyar népmese amelynek főhőse az okos lány tanítja, vagyis találkozik Orbánnal és Áderrel és mégsem. A Vatikán sokat látott diplomatái ezt a kérdést is hallatlan rutinnal oldották meg. A Szépművészeti  Múzeumban látogatás backstage-ben, ahol felkészül az  Eucharisztikus Kongresszus záró istentiszteletére amit ő celebrál, találkozik Orbánékkal.

Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségek képviselőit.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál.

Az MKPK közleménye szerint a Szentatya a délután 14:40.kor indul tovább Pozsonyba. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi- és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, Eperjes városát és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Ez a gondja a pápának Orbánnal

Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust. Így aztán nem csoda, hogy a néhány hete a Vatikánba utazott magyar küldöttség, Erdő Peter bíboros, és Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes sem tudta rábeszélni a pápa környezetét, egy hosszabb látogatásra, vagy legalább egy hivatalosnak mondható találkozóra.

Előzmény

pápa

 

One thought on “Orbán a pápai backstage mélyén – egy a rajongók közül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük