Orbán, a politikai vudubáb - Vagy mumussá, vagy megmentővé, de mindenképpen kulcsszereplővé vált a román politikai életben - Parászka Boróka elemzése - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán, a politikai vudubáb – Vagy mumussá, vagy megmentővé, de mindenképpen kulcsszereplővé vált a román politikai életben – Parászka Boróka elemzése

Vagy mumussá, vagy megmentővé, de mindenképpen kulcsszereplővé vált Orbán Viktor az elmúlt hetekben a román politikai életben. Nagyon furcsa folyamatok indultak el.

Hirdetés

Egyrészt durván nekiment Dacian Cioloș, a koalíciós USR-PLUS társelnöke,

EP képviselő, a Renew Europe frakció vezetője, aki szerint kétséges, hogy az európai újjáépítési tervre szánt pénz valóban eljutna a magyarországiakhoz.

Félő – írta, hogy azt a pénzt Orbán és a haverjai kaparintanák meg.

A román kormány másik koalíciós pártjában is mumus Orbán. A PNL-ben, a Nemzeti Liberális Pártban épp belső választásokat tartanak. A korábbi miniszterelnökkel, Ludovic Orbannal szemben a jelenlegi, Florin Cîțu áll nyerésre.

Orbant azzal diszreditálták kritikusai, hogy nem lehet komolyan venni, dolgozni vele, teher a PNL-n, mert Orbán “útjára” lépett, a nacionalizmussal kokettál, az átláthatatlan egyházi (ortodox) hatalmaknak gazsulál.

Szóval ma Orbán román kormányzati körökben negatív figura

Ez roppantul kellemetlen helyzetbe hozta Kelemen Hunort, aki ugye koalíciós partner egyrészt, másrészt az RMDSZ elnöke, az RMDSZ pedig “stratégiai partnere” a Fidesznek. Próbálta menteni a menthetőt egy Cioloș elleni kirohanással, nem túl eredményesen.

Mindeközben a román ellenzékben Orbán Viktor a jövő reménysége, a követendő példa a politikai túlélésre.

A magyar miniszterelnök mellett állt ki a Román Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNTCD) is, csatlakozva a Fideszt támogató 16 pártból álló európai pártszövetséghez.

A dolog szépséghibája PNTCD egy nemlétező fantompárt, amelynek nincsenek parlamenti, szenátusi képviselői, és amelynek egyetlen EP képviselője a kormányzásba belebukott szocdemek listáján kapott mandátumot.

Ennyit a Fidesz európai politikai kapcsolatairól….

A román szélsőjobbos mémgyárakban sorra gyártják az Orbán Viktor a nemzetek és a kereszténység megmentője jellegű mémeket, propaganda anyagokat.

Paradox módon ezek leglelkesebb terjesztői azok az erdélyi magyarok, akik amúgy ugyanezekkel a szélsőjobbos románokkal készek bármikor ölre menni. Ki érti ezt?

Nem linkelek be ezekből a netes giccsekből egyet se, viszont ide teszem a Moldva egykori miniszterelnöknőjének, jelenlegi elnökének portréját. Ma ugyanis azzal jelent meg a digi24, hogy

“minden Orbán Viktorra egy Maia Sandunak kell jutnia”.

Sandu pártja másodszor nyert választást korrupcióellenes programjával Európa egyik legkorruptabb, menthetetlennek tartott országában. Úgyhogy nagyon úgy tűnik, mégiscsak ő az igazi politikai túlélő, ráadásul vállalható és támogatható programmal. (Azt továbbra sem tudom megfejteni, hogy a románok számára miért Orbán Viktor lett a negatív és pozitív politikai energiák katalizátora, a politikai vudubáb, de majd Ti elmagyarázzátok. A jelenségről írtam a HVG-be egy rövidet, olvassatok magyar sajtót. A románul tudóknak pedig itt van ez.

Forrás

Kapcsolódó

 

orbán

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Orbán, a politikai vudubáb – Vagy mumussá, vagy megmentővé, de mindenképpen kulcsszereplővé vált a román politikai életben – Parászka Boróka elemzése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.