Orbán, a slepp és 60 üzletember Szamarkandban vendégszerepelnek a Türk-találkozón

Orbán Viktor kedvelt vendég -legalább ott!- a türk államok vezetőinek körében, ahová rendre ellátogat “vendégszereplő” minőségben. Ne feledjük, “rendes tag” ott sem lehetett, de azért -Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán- megfigyelőként odaengedik a közelükbe Magyarországot.

Eltárgyalgatnak….

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az üzbegisztáni Szamarkandba utazik a Türk Államok Szervezetének kilencedik csúcstalálkozójára; a kormányfő kétoldalú tárgyalásokat is folytat a türk államok vezetőivel

mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek. A miniszterelnököt elkíséri Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója valamint közel 60 magyar üzletember, akik az üzbég-magyar üzleti fórum programjain vesznek részt Szamarkandban. Havasi Bertalan azt mondta, hogy

a szamarkandi tanácskozáson gazdasági, kereskedelmi, közlekedési témák is szóba kerülnek az aktuális nemzetközi politikai ügyeken túl. Orbán Viktor az üzbég, a török és a kazah elnökkel is találkozik.

Eddig is bejött, vagy…?

Emlékeznek még Orbán miniszterelnök Türk-őrületének kezdetére? Na és arra, hogy mennyibe került nekünk ez a merőben új haverság? Két éve történt, hogy videokonferenciát tartottak a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök, aki nem bírt magával és az egész brancsot meghívta hozzánk “kerítésen belülre”.

Kazahsztán magyarországi nagykövete, Zsanibek Abdrasov adott remek hangulatú interjút a Magyar Nemzetnek, ebből derült ki az is, hogy a magyar miniszterelnök március 31-én Kazahsztánba utazik, hogy részt vegyen a Türk Tanács következő, informális csúcstalálkozóján.

“Egyek vagyunk”?

Magyarország pont Európa közepén található, a nyugati és a keleti civilizációk határán. Kazahsztán is Eurázsia közepén van, Európa és Ázsia találkozásánál. Talán az ilyen népeknek, mint a mieink, egyesítő szerepe van

– találódott ki NER-fejekben szintén 2 éve az indok, amiért okvetlen ott a helyünk. A Türk Tanács Törökországot, Kazahsztánt, Azerbajdzsánt, Üzbegisztánt és Kirgizisztánt fogja össze, Magyarország pedig megfigyelői státuszban van jelen a szervezetben.