Orbán a szóból nem ért! – akkor miből?

Fideszessel én nem vitatkozom közügyekről. Igaz, eddig még a kutya sem kért erre, s remélhetően a közeljövőben sem hoz a posta Orbán Viktor oldaláról vitára szólító levelet, de azért nemsokára várhatóan sokasodnak majd a viták, amelyeken a választási küzdelem jegyében próbálnak eligazítást adni.

Meggyőzés cunami

A fideszesek Orbán Viktor megdönthetetlen igazáról, az ellenzékiek a kormány hitványságáról, működésének ártalmairól szónokolnak majd. Lenne is ok eszmecserére, hogy a választó érvek és ellenérvek közvetlen összecsapása alapján vethesse mérlegre: mely politikai alakulat munkálkodása, jövőre szóló tervei tetszenek neki inkább. Hanem minden ilyen vita – elvben – abból a feltételezésből születik, hogy a felek

 • Tisztelik, komolyan veszik, meghallgatják egymást
 • A tényeket közös kiindulási alapnak fogadják el, s legalább a fogalmak értelmezésében nincs köztük alapvető különbség
 • A célokat illetően kell, hogy valami közös legyen, különben mivégre lenne az egész szócséplés?!
 • Vitát csak úgy érdemes lefolytatni, ha megvan annak a lehetősége, hogy a felek a végén egyben-másban egyetértően elfogadják a másik álláspontját.

Fidesznyik vs. libernyák

Ilyen alapokon Magyarországon, az illiberális keresztény szabadság világában „fidesznyik és libernyák“, Orbán híve és Orbán ellenfele, európai értékek vallója és nép-nemzeti magyarkodó szópárbaja értelmes végkifejletet nem hozhat!
Íme a legfrissebb, elég vaskos példa:
Az Európai Parlement a képviselők 75 százalékának támogatásával elfogadta az ún. Simecka-jelentést, amely felvázolja, hogy az EP, az Európai Bizottság és az Európa Tanács egyetértésével milyen jogállamisági mechanizmust kellene az EU-ban bevezet-ni, s ezzel elejét venni annak, hogy egyes tagállamok – vezetőik kénye-kedve szerint – megsértsék az Únió jogrendjét, alapértékeit, költségvetési fegyelmét – magyarán hazudozzanak és lopjanak nyakló nélkül. A jelentés ellenőrzési és szankcionálási rend-szert is javasol.

A Fidesz képviselői a javaslat ellen szavaztak

Nagy dolog! Az úniós költségvetés vitájában ugyan Orbán Viktor egyszer, amikor éppen úgy hozta a szükség, azt mondta, hogy számára a jogállamiság alapkövetelmény, de ő talán mást ért jogállamiságon, mint az EU alapszerződése, sőt mást, mint a jámbor úniós halandók többsége. Hidvégi Balázs tüstént magyarázatot is fűzött a Fidesz álláspontjához:
Az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevetne, hogy nyomást gyakoroljon a más értékek mentén gondolkodókra. A cél a továbbiakban is nyilvánvalóan az, hogy az ideológiailag számukra nem tetsző politikát követő kormányokat jogállamiság címszó alatt zsarolhassák….Ha a vizsgálatot kiterjesztenék a demokráciára és az alapvető jogokra, akkor azzal egy olyan tág jogállamisági fogalom jönne létre, hogy borítékolható a fogalommal való visszaélés és annak politikai célokra való felhasználása (HVG)“.
Az állásfoglalást 521 szavazattal, 152 ellenében és 21 tartózkodás mellett fogadták el. Elég szép baloldali többség, benne van az Európai Néppart is, a Fidesz pártcsalád-ja.

Ez a vélekedés nem sok teret hagy a vitának

Mellesleg mindjárt be is vallja, hogy a Fidesz más értékek mentén gondolkodik. Hidvégi Balázs ugyan nem a fideszes pátriárka, de alig hihető, hogy a magyar pontifex maximus és európai ügyekben mostanában legfőbb segítője, Varga Judit akárcsak parányi eltéréssel is méltatná az EP döntését. A tegnap, a ma, és a holnap tapasztalata: Orbán Viktor kormányával, a Fidesszel vitatkozni merő szócséplés és időpazarlás. Orbán és kormánya a szóból nem ért!

orbán

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

4 hozzászólás

 • 2020.10.08 - 18:19
  Közvetlen hivatkozás

  Tévedés! Vitatkozni -mindenkivel-: lehet! Orbánnal-: is! De aki nem vitát akar, hanem diktátumot, az -miről- akar vitát kezdeményezni? Nem Orbánt kell bűnbaknak kikiáltani! Nem akarja, hogy megint -diktátumot- erőltessenek országára-, népére, mint tették-: Trianonban! Igaza van! Nagyon helyesen cselekedik!

  Válasz
  • 2020.10.09 - 00:02
   Közvetlen hivatkozás

   kezeltesd magad, kedves Lajos,… Ha valaki, akkor orban akar diktatumok menten kormanyozni, egy ejszazka alatt eroszakkal attolt torvenyekkel – ez nagyon megy neki az insomnias tomjenzsoti segitsegevel. Trianon meg mar lefutott lemez – pont annyira, mint a 150 eves torok uralom Magyarorszagon. Sajnos megtortent, valtoztatni nem lehet rajta (plane nem fajdalom nelkul, nagyon paranyi eredmennyel), ugyhogy ezzel sem kene mar foglalkoznod

   Válasz
 • 2020.10.10 - 20:10
  Közvetlen hivatkozás

  Mi a faszért raktok koronát Orbán fejére? A végén még komolyan veszi.Hülye emberek.

  Válasz
 • 2020.10.10 - 20:11
  Közvetlen hivatkozás

  Mi a faszért raktok koronát Orbán fejére hülye emberek.A végén még komolyan veszi.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük