Orbán, a trollmester menni Európa Tanács

“Hatalmas vitára számítok az Európai Tanács közelgő ülésén” – írta Orbán Viktor (trollmester és miniszterelnök) a Twitteren, utalva a csütörtökön kezdődő brüsszeli állam- és kormányfői találkozóra, amelyen a vezetők az energiaválságról fognak tárgyalni.

Közös gázbeszerzés az asztalon

Az EU27-ek elé kerülő egyik javaslat a tagállamok közös gázbeszerzésére vonatkozik: az országok összesítenék a gázimportigényeiket, létrehoznának egy gázvásárlási konzorciumot, és ezen keresztül közösen szereznék be a gáztározó kapacitásaik legalább 15 százalékának megfelelő mennyiségű gázt -írja a Népszava. Ily módon olcsóbban jutnának hozzá az energiahordozóhoz és megszűnne egymás túllicitálása a világpiacon.

Előzmény a közös vakcinabeszerzés

A miniszterelnök tweetje azért is megrökönyödést keltett az EU székhelyén, mert a közös vakcinabeszerzést alapvetően sikeresnek ítélik.

“A Covid19 járvány idején Magyarország 33 millió adag oltóanyagot vásárolt, ebből 2 millió adag orosz Szputnyikot és csaknem 5,2 millió adag kínai vakcinát. A maradék, majdnem 26 millió adagot az Európai Unió által megkötött szerződéseken keresztül, a közös vakcinastratégia keretében szerezte be”

– mondta lapnak egy magasrangú EU tisztviselő. Ami az árat illeti, emlékeztetett rá, hogy a közös oltóanyag-beszerzésről határozó irányító bizottságnak tagja volt az illetékes magyar hatóság képviselője is, így Budapest pontosan ismerte a vásárlás részleteit, így a vakcinák beszerzési árát is.

A végső kérdés: kit képvisel Orbán az EU-ban a magyarokat, vagy Putyint?

A magyar érdekek helyett Orbán Viktor most már folyamatosan az orosz elnök érdekeit védi, olyannyira, hogy már egykori kelet-európai szövetségesei szemében is ellenszenvessé vált. Magyarország a Nyugat egyik leggyengébb láncszeme Moszkva agressziójával szemben. Minden országnak áldozatokat kellett hoznia az egység érdekében, így a türelem a magyar kormányfő szeszélye kapcsán fogytán van. Orbán játszmái aláásták Budapest hitelességét – állapította meg a Politico.

Előzmény

Friss!

Pin It on Pinterest