Orbán adventi gyújtóhangú, nacionalista interjúja

Az osztrák oe24.at oldalon vasárnap megjelent interjúban Orbán Viktor a jövő évi EP-választásról azt mondta: az európai nemzetek most először szavaznak közösen egy közös témáról. Az egész kontinenst érintő téma a migráció. A választási kampányban mindenhol ez lesz a központi kérdés.

“Európa az európaiaké.”

A választás kimeneteléről a kormányfő azt mondta: reméli, hogy erősebb lesz a hangja azoknak az embereknek, akik nemzeti identitásukat, csakúgy mint keresztény szokásaikat, meg szeretnék tartani és védeni.

A miniszterelnök értékelése szerint jó lenne, ha Európa egy hangon mondaná:

“Európa az európaiaké.”

Orbán Viktor még büszke is kirekesztő gondolkodására. Van egy kultúránk, vannak vallásaink, értékeink. Fontos a vallásszabadság – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve: aki itt szeretne élni, annak ezt el kellene fogadnia, és nem lehet antiszemita. Úgy fogalmazott:

“Ha azonban nem mondjuk meg világosan, hogy ez az elvárásunk, akkor nem fogják tisztelni a mi kultúránkat, és a kultúránk el fog pusztulni. Akkor káosz lesz.”

Orbán szerint tehát a menekültek olyan vadak, akik maguktól nem ismerik a vendégek jogait és kötelezettségeit.

Vissza Helmut Khol Európájához

Kitért arra is, hogy az az Európai Unió, amelybe Magyarország belépett, “Helmut Kohl Európája volt”. A német kancellár nem akarta engedni, hogy Brüsszel “birodalommá változzon”. Az EU viszont azóta “más útra tért”.

Reményét fejezte ki, hogy “visszatérünk Kohl Európájához”. Akkor sikeresek leszünk – tette hozzá.
Elmondta, hogy már felvette a kapcsolatot Annegret Kramp-Karrenbauerrel. A CDU új elnökének írt levelében azt javasolta: pártjaik kezdjenek párbeszédet a múltbeli nézeteltérések felszámolására.

Sebastian Kurz osztrák kancellárról Orbán Viktor azt mondta: az osztrákok örülhetnek, hogy van egy “fiatal és mégis tapasztalt” kancellárjuk.A magyar miniszterelnök alig néhány hete még ugyan ennek a politikusnak a felkészületlenségéről papolt.

Az uniós elnökséget olyannak látom, ahogy azt az osztrákoktól mindig megszoktuk: diplomatikus elegancia és sok bátorság – jelentette ki.

A migrációval kapcsolatban az osztrák és a magyar álláspont hasonló:

a segítséget kell Afrikába vinni, és nem a problémákat Európába hozni. Azt is elmondta, Sebastian Kurz – még külügyminiszterként – “azonnal megértette, hogy ennek a válságnak a megoldására csak egyetlen egy lehetőség van, méghozzá a balkáni útvonal lezárása”.

A miniszterelnök azt mondta:

“egy ország védelme nem jó embereket, hanem felelős embereket igényel”,

Azt a tévhitet, hogy ez a két dolog kizárná egymást, eddig rajta kívül, még senki nem fogalmazta meg. Mint mondta, nincs kőből a szíve, de

“plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni”.

A migránsok a másik oldalon megrohanták a határt, megdobálták a határőröket, és megtámadták a rendőrséget. Ez ellen védekezni kell – hangsúlyozta a kormányfő.

A folytatásban előkerül Soros is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük