Sorting by

×

Orbán: “azt hittük, hogy a mienk”, de engedjék meg, hogy “szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük”!

Miről beszél Orbán, amikor azt mondja, hogy a jog szerint már kétségkívül a lengyeleké, de azt kérte, engedjétek meg, hogy a “szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük” és vigyázzanak rá úgy, ahogy Magyarország tette. Abban a reményben adják vissza, hogy előbb-utóbb a történelemben minden a helyére kerül. A miniszterelnök azt is megköszönte, hogy Magyarország eddig őrizhette…?

Megfejtés: a Nemzeti Múzeum eddigi 50 legértékesebb tárgyának egyike

A lengyel-magyar barátság nevében kerül vissza a lengyelekhez II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a krakkói Várban, ahol ünnepélyesen átadta Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját.

A páncél korábban a Magyar Nemzeti Múzeum 50 legbecsesebb tárgya közé tartozott, a kormányfő egy karácsonyi kormányrendeletben döntött úgy, hogy Lengyelországnak adományozza. A páncél a trianoni békeszerződés következtében került Bécsből Magyarországra mint magyar műkincs, mint II. Lajos gyermekpáncélja, azonban valójában II. Zsigmond Ágost lengyel királynak készült.

Az eseményen most Orbán azt mondta, nem volt ez olyan könnyű történet, de egy idő után világos volt, hogy az igazság Lengyelország oldalán van, őket illeti meg ez a becses tárgy, bár

“nekünk is a szívünkhez nőtt”.

A helyzetet bonyolította,

hogy Magyarországon – ahogy valószínűleg Lengyelországban is – , a muzeológus szakemberek a nemzeti kincs legjobb őrei, védik, ami a nemzet kultúrájához tartozik, és nem szívesen mondanak le egy darabról sem. Nem volt egyszerű magyar belső vita, amíg eldőlt, hogy így lesz ez jó, oda kell kerülnie a páncélnak, ahova való – mondta.

Emlékeztetett: egy szerencsés véletlen, félreértés folytán került Magyarországhoz a páncél, mert azt gondolták, hogy II. Lajos magyar királyé, “azt hittük, hogy a mienk”. De aztán kiderült, hogy másképpen van, és II. Zsigmond Ágost lengyel királyé – közölte.

ennél jobban páncélnak az eredetét még nem vizsgálták.

Orbán Viktor hangsúlyozta: meghajoltak a történelmi tények és az igazság előtt, belátták, hogy a páncél Lengyelországé.

Amikor a lengyel miniszterelnök hivatalos kéréssel kereste meg Magyarországot, az egyetlen lehetséges döntést hozták meg, amit megengedett a magyar-lengyel barátság: visszaadták azt, ami a lengyeleké.

A jog szerint már kétségkívül a lengyeleké a páncél, de

azt kérte tőlük, engedjétek meg, hogy a “szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük” és vigyázzanak rá úgy, ahogy Magyarország tette. Abban a reményben adják vissza a páncélt, hogy

előbb-utóbb a történelemben minden a helyére kerül

– tette hozzá. A miniszterelnök azt is megköszönte, hogy Magyarország eddig őrizhette a páncélt.

Mindenesetre kíváncsiak várjuk, hogy a Lengyel Köztársaság miként hálálja meg a felbecsülhetetlen értékű ajándékot, mert azt még ezek után sem feltételezhetjük, hogy a páncél valóban Orbán hálájának a jele, hogy egy darabig kitartottak mellette a vétófenyegetésben.

Troroczkai

átver

Egy hozzászólás itt: “Orbán: “azt hittük, hogy a mienk”, de engedjék meg, hogy “szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük”!

  • 2021.02.20 - 11:10
    Közvetlen hivatkozás

    Igaz ! Előbb – utóbb minden a helyére kerül !
    A páncél a lengyelekhez, orbán a rácsos szobába !!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.