Orbán Viktor miniszterelnök a berlini szövetségi kormányt megkerülve inkább a tartományi vezetőkön keresztül próbálja képviselni az érdekeit Németországban, tekintettel a barátinak nem mondható kapcsolatára Angela Merkel kancellárral.

Távol Berlintől

A brüsszeli Politico című hírportál cikke szerint ezzel a stratégiával Orbánnak esélye nyílik arra, hogy ellensúlyozza a kormányát érő németországi bírálatokat, és megpróbálja elérni, hogy az Európai Unió ne lépjen fel keményen Magyarország ellen a vitatott budapesti intézkedések miatt.

A magyar kormányfőnek barátokra van szüksége Európában. Németországban, távol Berlintől, talált is néhányat – emelte ki a Politico, hozzátéve, hogy Orbán és más magas rangú magyar kormánytisztviselők az elmúlt fél évben Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen, Szászország és Szász-Anhalt tartományok vezetőivel is találkoztak.

A híroldal emlékeztetett arra, hogy az Európa legfőbb politikai és gazdasági hatalmának számító Németországban a tartományi vezetőknek is jelentős befolyásuk van.

Milan Nic politikai elemző elmondta, hogy Orbán Viktor a berlini kritikákra tekintettel, a tartományi vezetőkkel kezdett kapcsolatokat kiépíteni. Tőlük „több megértést, üzletorientáltabb megközelítést, illetve kevesebb emberi jogi és politikai bírálatot” kap.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét