Orbán blokkolja az uniós szankciókat – Az indok: Kirill pátriárka - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán blokkolja az uniós szankciókat – Az indok: Kirill pátriárka

Még meg sem száradt a képzeletbeli pecsét az együttműködésen Orbán Viktor neve alatt és máris egymástól független sajtóértesülések szerint ismét blokkolja Magyarország az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfőn este már megállapodtak az állam- és kormányfők. 

Hirdetés

Hétfőn este még….

Megállapodtak hétfőn késő este az Európai tanácsban az uniós tagállamok vezetői az Oroszországgal szemben bevezetendő hatodik szankciós csomagról. Bár a hírek elsősorban az olajembargóról szóltak, más kemény intézkedésekről is döntöttek, köztük személyekkel szembeni szankciókról is.

A Politico szerint a büntetőintézkedéssel sújtottak között van Kirill pátriárka is, aki az orosz ortodox egyház vezetője.

Orbán Viktor május 6-án még azt mondta, Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi vezetőkkel így járjanak el. Szerinte ez elvi szempontból még fontosabb ügy is, mint az olajé. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár két nappal később szintén ugyanebben a szellemben nyilatkozott. Ő azt mondta,

az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak “sakkban tartására”, “politikai szankcionálására” is. Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását.

Kirill pátriárka egyébként egy egész egyház eltartására elég vagyont gyűjtött össze, pályafutását valószínűleg még a szovjet titkosszolgálatnál, a KGB-nél kezdte, most pedig teljes mellszélességgel kiáll az Ukrajna ellen indított orosz agresszió mellett. Bővebben ide kattintva olvashatja a cikket.

Olajembargó, ugyan már!

Most nem az olajembargóval kapcsolatban – amely alól Magyarország mentességet kapott –, hanem azért, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója. Korábban már hangoztatta a magyar kormány, hogy ezzel nem értenek egyet, azonban az elmúlt napokban és a csúcstalálkozó kapcsán nem került elő a téma.

Szerdán reggel az uniós nagykövetek azért találkoztak Brüsszelben, hogy végleges formába öltsék a szankciós csomagot, és ebben a vitában jelezte a magyar fél, hogy Kirill nevét szeretné törölni erről a listáról. Emiatt az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt.

Háttér – Vlagyimir Mihajlovics Gungyajev, vagy ismertebb nevén Kirill pátriárka

Egyháza eltartására elég vagyont gyűjtött össze, pályafutását valószínűleg még a szovjet titkosszolgálatnál, a KGB-nél kezdte, most pedig teljes mellszélességgel kiáll az Ukrajna ellen indított orosz agresszió mellett – ő Vlagyimir Mihajlovics Gungyajev, vagy ismertebb nevén Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje. A 75 éves egyházfő sohasem fukarkodott a Vlagyimir Putyin államfőt dicsérő szavaktól, volt, amikor a Kreml urának országlását

„isteni csodának”

nevezte, most pedig szinte naponta szállítja az újabb érveket az ukrajnai háború igazságosságának az alátámasztására. Az orosz háború kitörésének első napjaiban azt mondta, a Moszkvában csak „különleges katonai műveletnek” nevezhető offenzíva a jó és a gonosz összecsapása:

a Nyugat rá akarta erőszakolni az Ukrajnától elszakadni akaró keleti területekre a maga értékrendjét, s miután a szakadárok nem engedélyezték a melegfelvonulást – Kirill szerint ez lenne a jele annak, hogy az adott terület behódolt a gonosznak – a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság ellenséggé vált a Nyugat szemében.

Sokat elárul Kirillről a Ferenc pápához fűződő viszonya is

A katolikus egyházfő több alkalommal is azt kérte a moszkvai főpaptól, hogy szólaljon fel a háború ellen, ám eddig mindig elutasításra talált. Legutóbbi beszélgetésük során a pápa elmondása szerint Kirill a mondandója felét arra pazarolta, hogy gyakorlatilag felolvasta az inváziót igazolni kívánó hivatalos magyarázkodást. Ferenc ezzel szemben azt hangsúlyozta, feladatuk nem az, hogy a politikusok nyelvén szóljanak, hanem az, hogy közvetítsék Jézus igéjét. A pápa a kudarcokat látva lemondta a Kirillel tervezett újabb személyes találkozást, és a Corriere della Sera című lapnak adott nyilatkozatában azt mondta, az ortodox egyház vezetője nem viselkedhet Putyin ministránsaként. Az orosz ortodox egyház azonnal bírálta Ferencet, és azt állította, a pápa

„helytelenül adta vissza a beszélgetés tartalmát”.

A közleményben ugyanakkor nem említették, miben tévedett Ferenc, csak azt hangsúlyozták, a katolikus egyházfő szavai nem járulnak hozzá a két egyház közötti párbeszéd folytatásához. (forrás)

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Orbán blokkolja az uniós szankciókat – Az indok: Kirill pátriárka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.