Orbán cinikus, ha a CEU-val kötendő megállapodásról van szó

A CEU nyárig szeretett volna bizonyosságot kapni, de lehet, hogy még hónapokig várnia kell.

A nyár utáni első kormányülés napirendjén nem szerepelt a CEU ügyében kötendő megállapodás – tudta meg az atv.hu. Gulyás Gergely miniszternél az eddigi utolsó kormányinfón kérdeztek rá arra, augusztus végéig döntenek-e a nemzetközi megállapodás aláírásáról, mire Gulyás annyit mondott, a következő kormányülés augusztus 29-én lesz, de még nem ismert a napirendje.

A határidő az év vége

A CEU rektora, Michael Ignatieff korábban azzal fenyegetőzött, ha nyárig nem köti meg a kormány a megállapodást New York állammal, Bécsbe költözik az egyetem. Ezzel viszont lépéselőnybe került volna Orbán Viktor miniszterelnök: olyan színben tüntethették volna fel, mint akinek nincs köze a CEU távozásához, hiszen az az egyetem saját döntéséből és „türelmetlenségéből” következett be. A megállapodás megkötésének határideje ugyanis az év vége.

Közben a CEU szenátusa is cselhez folyamodott: Orbán bosszantására úgy maradnának Budapesten, hogy csendben Bécsbe költöznek, ha mégis muszáj lesz.

A kormány arra hivatkozva húzza az időt, hogy még vizsgálják, milyen képzést folytat a CEU Amerikában.

Jó munkához idő kell

– mondta június végén cinikusan Orbán. Az amerikai képzést amúgy még április közepén nézték meg.

Az új amerikai nagykövet – amellett, hogy nem igazán lát gondot Magyarországon – sürgette a kormányt a megállapodás aláírására, szerinte a CEU minden törvényi követelményt teljesített.

(Forrás: HVG)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük