Sorting by

×

Orbán Viktor csak az erőből ért, abból is csak látszólag – tárgyalóasztalhoz kényszerítette a két nagy pedagógus szakszervezet

Ahogy a két nagy pedagógus szakszervezet megalakította, közös sztrájkbizottságát, a kormány, és úgy nézett ki nem csak mert erre kötelezi a törvény, azonnal tárgyalóasztalhoz ült, de csak  “féls##el”.

A szakszervezet elnöke szerint már a tárgyalással felhatalmazott helyettes államtitkár megbízólevelével gond volt, ezért érdemi egyeztetésre nem került sor. A szakszervezetek célja a tárgyalásokkal pedagógusok presztízsének és jóllétének visszaállítása és biztosítása.-írja az ATV.hu

Sztrájktárgyalások

Még csak most indult a kormány és a pedagógus szakszervezetek tárgyalássorozata a kilátásba helyezett sztrájkról, ám a Pedagógusok Szakszervezetének már most vannak aggályai. Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában azt nehezményezte, hogy csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárával tudtak tárgyalni, amit azért tart problémásnak, mert így a másik félnél hiányoznak egyes jogkörök, a helyettes államtitkárnak ugyanis bizonyos kérdésekben nincs joga kijelenteni, hogy megállapodás született.

Az elnök szerint ez a kormány hozzáállását is tükrözi a témához, hiszen a korábbi sztrájktárgyalásokon a miniszter volt a kormány megbízottja.

Hibás megbízólevél

Szabó Zsuzsa további problémaként számolt be arról is, hogy alaki, formai hibák vannak a helyettes államtitkár megbízólevelével. Ők ugyanis Orbán Viktort kérték meg, hogy jelölje ki a tárgyalópartnert, a helyettes államtitkár azonban a minisztertől kapta a felhatalmazást, ráadásul a hivatalos dokumentum szerint a kettő közül csak az egyik szakszervezettel tárgyalna a kormány. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban közös sztrájkbizottsággal jelentkezett be – hívta fel a figyelmet az elnök.

A PSZ ekkor úgy döntött, nem maradnak tárgyalóasztalnál addig, amíg ők nincsenek megnevesítve, ugyanis ha később bírósághoz kell fordulni valami miatt, akkor nem lesz hozzá jogalapuk.

Mindezek miatt sikertelen volt az első tárgyalás – jelentette ki az elnök, aki szerint elképzelhető, hogy a kormány csak az időt húzza mindezzel, és próbálja „elkenni” a problémát.

A szakszervezetek célja a tárgyalásokkal pedagógusok presztízsének és jóllétének visszaállítása és biztosítása. Ennek egyik alapeleme a megfelelő bérezés – jelentette ki az elnök. Úgy véli, ezzel a pedagógushiányt is csökkenteni lehetne.

Járványhelyzet

Az elnök a műsorban a járványhelyzet kapcsán azt is nehezményezte, hogy a kormány kizárólag a pedagógusok kötelességtudatára alapozott az online oktatás során, semmilyen támogatást és segítséget nem nyújtott számukra, hiába kérték. De hiányolta a kormány hivatalos tájékoztatását is a járványban elhunyt pedagógusok számát illetően. A szakszervezetnek ugyanis saját magának kellett összegyűjtenie, hogy hány kollégájuk esett áldozatául a járványnak. Ők több mint 140 ilyen pedagógusról tudnak.

Az elnök azt mondta, az elmúlt hónapban járták az országot, hogy felmérjék, az iskolák készen állnak-e egy esetleges újabb online átállásra, és azzal kellett szembesülniük, hogy továbbra is óriási az eszközhiány a tanárok és a diákok között.

Szabó szerint nagy szükség lenne az iskolákban gyerekek és a felnőttek tesztelésére is, mert így ki lehetne emelni a fertőzötteket, és nem kellene több kollégát elgyászolni.

Előzmény

A Klebelsberg Központ akadályozta a pedagógussztrájkot

pedagógus szakszervezet

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.