Orbán csendben kapitulált Brüsszelben – Magyarország mégis beszállt az EU Pfizer vakcina vásárlásába

A magyar kormány mindenkit megdöbbentő módon kijelentette, hogy nem vesz rész abban az EU programban amely a közösség vakcina ellátását akarta megmondani. Az euronews egyik informátora szerint azonban nem sokkal később rájöttek, hogy mégis csak kell a Pfizer vakcina különös tekintettel arra, hogy akkor már nyilvánvaló volt, a cégtől hamarosan beérkezik az unióba az 5-11 éves gyerekek  oltására alkalmas anyag.

Orbán bejelentése és ami mögötte van

Az Európai Bizottság egyik szóvivője az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek. Májusban a kormány még azt mondta, nincs szükség a további Pfizer vakcinák megvásárlására, de információnk szerint szeptemberben a kormány már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából. Az ügy az 5 és 11 év közöttiek oltása miatt lehetett sürgető, hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá ebben a korosztályban. A fordulatról a kormány és a bizottság is hallgatott az elmúlt hónapokban, egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter említette egy novemberi kormányinfón, hogy uniós forrásokból hívnak le Pfizer vakcinát a gyermekek oltásához.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában közölte, hamarosan indulhat indulhat a gyermekek oltása, hiszen december 20-án érkezik Magyarországra az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából. Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön hagyta jóvá a Pfizer oltóanyagát ennek a korosztálynak. Az ampullákban a felnőtteknek szánt adag egyharmada van, a hatóanyag megegyezik. A magyar miniszterelnök azt is kifejtette, hogy kétmillió vakcinát szereztek.

Novemberben már elismerték, hogy jön majd uniós oltóanyag

Azt, hogy az 5 és 11 éves korosztály számára kidolgozott Pfizer oltóanyagból a magyar kormány mégis rendel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a november 11-i kormányinfón elismerte a Telex.hu kérdésére. Igaz, utalt arra, hogy a legutóbbi Pfizer beszerzés, (amiből Magyarország jelezte a kimaradását), tulajdonképpen csak a felnőtt adagok szállítására vonatkozott volna.

„Ha lesz gyerekeknek, eddig is jelentkeztünk rá. Eddig is jelentkeztünk mindre, amiből nincs bőségesen készlet.“

Canossa-járás Brüsszelben

Információnk szerint, írja a portál, a magyar kormány nem sokkal a májusi döntés meghozatala után beláthatta, hogy mégis szükség lesz az uniós beszerzésben való részvételre. Egy forrásunk azt mondta, Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben, így most nyugodtan tudnak rendelni gyermek és felnőtt adagot is. Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt – mondta az ügyre rálátó forrásunk.

Egyébként Orbán Viktor péntek reggeli rádiós nyilatkozatából is arra lehet következtetni, hogy Magyarország nem csak a gyermekeknek szánt Pfizerből, hanem a felnőtt adagokból is hívna le tételeket jövőre. Orbán ugyanis kétmillió vakcináról beszélt, ennyi adagra pedig valószínűleg nem lesz szükség a gyermekek beoltásához.

Az ügyben az euronews megkerestea a vakcinaügyben az unió nevében tárgyaló Európai Bizottság szóvivői szolgálatát. Stefan De Keersmaecker szóvivő a következőket mondta:

„Megerősítem, hogy Magyarország beszállt a harmadik uniós vakcinaszállítási szerződésbe a BioNTech/Pfizerrel. (…) A további részletekért azt javaslom, keressék meg a magyar hatóságokat”

– zárta üzenetét a szóvivő.

Tapogatózás a sötétben

Az ügyben kérdéseinkkel keresték a vakcinabeszerzéseket koordináló Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtóosztályát írják:

Azt próbáltuk tőlük megtudni, milyen lépések történtek, hogy Magyarország mégis tudjon Pfizer vakcinát lehívni a közös uniós programból, illetve mennyiben változott a kormány álláspontja a közös uniós oltóanyag-beszerzésről a májusi bejelentés óta. A minisztérium válaszában figyelmünkbe ajánlotta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiós nyilatkozatát és kérte, hogy a cikkünkhöz a kormányfő által elmondott információkat használjuk. Az továbbra sem világos, hogy a harmadik körös uniós Pfizer-megállapodásból Magyarország milyen áron és hány vakcinát „szerzett”.

(Olvassa el a teljes cikket az euronews oldalán!)

Kapcsolódó

pfizer

2 thoughts on “Orbán csendben kapitulált Brüsszelben – Magyarország mégis beszállt az EU Pfizer vakcina vásárlásába

 • 2021.11.26 at 16:27
  Permalink

  Nem szégyen beismerni, ha valaki ostoba volt. Én örülök, hogy megjött az eszük, és lesz vakcina az 5. hullámban is.

 • 2021.11.26 at 22:18
  Permalink

  Na! Hogyhogy most nem harcolni ment Brüsszelbe a kicsi, bojleralkatú utcai harcos?
  Farokbehúzva odasöndörödött illetékes-elvtárshoz, és tulajdonképp beismerte a baromságát orbán. Szégyen, amit ez a kormány/orbán a járványkezelés címen művel. Ez nem járványkezelés, ez egy rakás sz. r

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest