Orbán: december 10-én elérjük teljesítőképességünk határát

Riasztó járványhelyzetet vázolt fel Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában: december közepe előtt elérheti az egészségügy a teljesítőképessége határát.

A miniszterelnök az operatív törzs reggeli üléséről érkezett a rádióba, és azt mondta, hogy úgy számolnak,

november 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség a koronavírusos betegek ápolásához, december 10-én pedig már duplaennyire, 4480-ra. Ekkor már 30-32 ezer fertőzöttet kezelhetnek kórházban.

Orbán szerint körülbelül itt van az egészségügy teljesítőképességének határa

A jelenlegi állapotról azt mondta,

“a helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de képesek vagyunk kezelni”.

Azt is hozzátette, hogy folyamatosan mérlegelik a további szigorítások lehetőségét.

Ezzel hozható összefüggésbe,

hogy – mint arról Orbán Viktor tájékoztatott – órákon belül döntenek a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezéséről, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tették a koronavírus-járvány első hulláma alatt.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a csütörtökig 2147 elhunyt átlagéletkora 76,1 év. Ennek kapcsán felhívta a fiatalok figyelmét, hogy

ne keverjék össze a saját egészégügyi állapotukat a szüleikével, a nagyszüleikével, ne csak magukra gondoljanak. Figyelmet, fegyelmezettséget és belátást kérünk tőlük.

Figyelmeztető, hogy 3200 településből már csak 700-ban nincs járvány,

98 óvodát bezártak, 7 iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás, 78-ban pedig vegyes formában, azaz fizikailag és online folyik a diákok képzése.

“Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat. Ezt mondja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. 7 hét van hátra a téli szünetig, addig kéne kibírni”

A miniszterelnök megítélése szerint a helyzet nehéz,

egyes helyeken súlyos, de azt a kormány képes kezelni.

Úgy látja, az emberek megértették a hétfőtől életbe lépett szigorításokat, betartják a korlátozó rendelkezéseket.

<< A Városi Kurír legfrissebb hírei >>

Orbán nem osztja az

“egészségügy vagy gazdasági növekedés”

dilemmát, vagyis, hogy korlátozó intézkedést hozzanak-e a járvány megfékezése érdekében, de akkor az a gazdaság leállásához vezethet, vagy pont ez utóbbi veszélye miatt ne szigorítsanak olyan mértékben, mint tették azt az első hullám idején, márciusban, áprilisban – e kérdéssel már lapunk is többször foglalkozott, legutóbb ebben a cikkünkben.

“a teljes embert kell nézni és az életet, az alapján kell dönteni. Nincsenek matematikai szabályok, társadalomfilozófia, emberismeret, kereszténység – ezek határozzák meg a döntéseinket.”

“…szabadságharcos nemzedék…”

Annak kapcsán, hogy a kormány csütörtökön – az első hullámhoz hasonlóan – ismét kezdeményezte az Országgyűlésnél a rendkívüli jogrend bevezetését, Orbán kijelentette:

“mi a szabadságharcos nemzedékhez tartozunk, nekünk a parlament szent. De vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség, különösen, ha a járvány gyorsan terjed”.

Nem zárják be a parlamentet,

folyamatosan ülésezni fog.

A parlament folyamatosan ülésezni fog, persze a “libernyák világban” megint diktatúráról fognak beszélni, de ezzel párhuzamosan megvan a joga a kormánynak olyan kérdésekben dönteni, amelyekben normális esetben csak törvénnyel lehetne – mondta, hozzátéve:

nem azért kérték 90 napra a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert az ellenzék tavasszal határidőt kért, hanem mert látják az alagút végét, egyre megbízhatóbbak a hírek a vakcinákról.

Mint mondta:

“ha jó szél fúj, jó szerencse van és az Isten is megsegít, s megérkezik a vakcina, akkor sikerülhet kezelni a járványhelyzetet”

Forrás

rendőrség

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük