“Debrecen népe! Íme, én a nemzet nevében Debrecen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom, s az országgyűlést és kormányt a debreceniek becsületérzésének rendíthetlen sziklájára helyezem.”

Az őrváros szervilizmusa

Napjainkban Debrecenről sok minden elmondható, de a demokrácia őrvárosának biztosan nem. nevezhető. A több mint húsz éves fideszes városvezetés alatt a szervilizmus lett az úr, egy szűk orbáni klientúra kezében és persze zsebében a hatalom. Aki nem áll be a sorba, azt gyorsan kikiáltják a város ellenségének, a fejlődés akadályozójának. A helyi kis és a nagy mutyikról a polgárok csak suttogva mernek beszélni, félelmetes úr ám az egzisztenciális függőség. A város nagyberuházásai többnyire nem átláthatóak, a helyi és országos NER-lovagok tarolnak a közbeszerzéseken. Legutóbb éppen azt tudhattuk meg, hogy a BMW beruházás egyik haszonélvezője –tiszta véletlenül–a MOL-Vidi tulajdonosa, a miniszterelnök “kötélbarátja”, Garancsi István. Több mint 20 milliárdos “apró” üzlet landolt az érdekeltségi körében.

Egy csoport a városért

Március 15-én délután, a Mi vagyunk Debrecen csoport szervezésében, a helyi másképpen gondolkodók a Kossuth-szobor előtt ünnepeltek. A mintegy száz fő egy másik Debrecent szeretne. Olyan városban akarnak élni, ahol nem a Fideszhez való hűség a legfontosabb, hanem a tudás, a szakértelem. Emlékszünk még arra, hogy az Ady Gimnázium sikeres igazgatója helyére miképpen ültettek tavaly egy fideszes pártkatonát, akinek semmi köze nem volt előtte a tanintézethez.

A megemlékezés szónokai hangsúlyozták, ma csak üres szólamokat pufogtat a hatalom, a tetteik, cselekedeteik ellentétesek a haza érdekeivel. Rutz Tamás, az eseményt szervező civilek vezetője, kitért arra is, hogy a Debreceni Egyetemen politikai haszonszerzés céljából osztogatják a díszdoktori címeket, név szerint megemlítette Putyint, akinek az egyetem vezetése -nagy botrányt okozva–adományozta az elismerést.

Ma hazánkban nincs mit ünnepelni, hangsúlyozták a szónokok

Orbán “ellopta” a demokráciát, rabszolgasorba taszítja a magyar munkavállalókat. Nem kérünk az orbáni hatalomból, ha kell újra és újra kimegyünk az utcára, mint tavaly decemberben és az év elején. Nem hagyjuk, hogy Orbán és helyi helytartói szolgasorba taszítsanak bennünket- hangsúlyozták.

Rutz Tamás kijelentette, hogy a civil közösség egyetért és támogatja Márki-Zay Péter által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom céljait. Bejelentette, hogy Debrecenben is létrejött az első Kossuth-kör, a szabadság kis köreként. Hívják és várják körükbe mindazokat, akik tenni akarnak azért, hogy az őszi önkormányzati választáson Orbán korlátlan hatalma megroppanjon.

Az ünnepség végén a résztvevők egyperces néma csendben tisztelegtek a forradalom és szabadság harc hőseinek emléke előtt.

Kapcsolódó

A kormánymédia arroganciája után itt a nyílt cenzúra

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét