Orbán elvörösödött, és láthatóan dühös lett….

A történet, több mint húsz éves. 1994-ben a frissen megválasztott parlamenti képviselők tiszteletére rendezett fogadáson Haraszti Miklós SZDSZ-képviselő odalépett Orbánhoz, aki a Fidesz frakció többi tagjához hasonlóan ezúttal rendesen föl volt öltözve, és megigazította a nyakkendőjét. Orbán elvörösödött, és láthatóan dühös lett. /forrás: Paul Lendvai: Új honfoglalás/

A nyakkendő….

Kemény István költő, a Nyakkendő című versében, a kormányfő életének erről a szimbolikusnak is tekinthető, és valószínűleg soha el nem feledett epizódjáról emlékezik meg:

“És, ahogy beszélik, ekkor történt az, hogy/ az érettebbek csoportjából – mintegy /a várakozás feszültségét enyhítendő – kivált /az egyik, odalépett a tüzesebb fiúkhoz, és/ az idősebb testvérekre oly jellemző, már-már/ önzetlennek látszó, kis híján kedves mozdulattal/ megigazította a nyakkendőcsomót az akkor/ éppen újjászülető, majd érthetetlennek tűnő/ okokból később mégis elpusztult Magyarország/ majdani egyik legutolsó miniszterelnökén. “

A vidéki származású miniszterelnök egy 1988-as interjúban többek között erről beszélt:

„ ahonnan én jöttem, annak a miliőnek nincsen semmiféle speciális kulturális tradíciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg, a parasztsághoz sincsen igazából semmi köze apáméknak, vagy nem volt, de állatot tartottunk, tehát a tevékenység megmaradt, de a paraszti kultúráról már régen nem volt szó a faluban , (…….) polgári kultúra elő sem jött, tehát én egy kulturálatlanságból jöttem, egy ilyen eklektikus valamiből jöttem.”

Az egykori alcsúti fiatalember, az évek során – ismerjük el – sokat kupálódott.

Talán a nyakkendő-igazítás is hozzájárult azonban engesztelhetetlen gyűlöletéhez a liberalizmus iránt. Valószínűleg legbelül ma is érzi, hogy tudása elmarad a többgenerációs értelmiségi családból származókétól. Kisebbségi komplexusai lehetnek, amit sokszor furcsa viselkedéssel próbál palástolni.

Ki tudja, esetleg ezzel is magyarázható, kínosan vigyázz arra, hogy alacsony intelligenciájú, szerény képességű hajbókoló Jánosokkal vegye körbe magát. Németh Szilárd, Lali király és a többiek között zseninek érezheti magát.

.”Elit alakulat…”, meg Orbán Viktor….. – Chuck Norris oldalvizén…..

Orbánról szóló cikk nyerte az “év sportcikke” díjat! – a mesehős…..

Orbánnak Esterházy magyarnak nem, de példának megteszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük